Передплата 2024 ВЗ

Наступний матч «кадри» — без Сантуша?

Після програшу Албанії глава Польського футбольного союзу хоче звільнити португальського тренера «біло-червоних»

Схоже, на жовтневий матч проти збірної Фарерських островів збірну Польщі виведе вже не Фернанду Сантуш... Фото prsa.pl
Схоже, на жовтневий матч проти збірної Фарерських островів збірну Польщі виведе вже не Фернанду Сантуш... Фото prsa.pl

Бойову нічию футбольної збірної України зі збірною Англії (1:1) наші вболівальники зустріли позитивно. Утім, довелося почути й критику на адресу «синьо-жовтих»: мовляв, «лише» нічия, а могли ж і виграти. Уявляю собі, як би «розтоптали» фанати нашу збірну після поразки від збірної Албанії… Такий сумний досвід має збірна Польщі.

У матчі відбірного циклу Євро-2024 у Тирані «ка­дра» програла албанцям із рахунком 0:2. Причому про­грала безнадійно, «біло-черво­ні» грали, як кажуть поляки, фа­тально… Як розповів журналіст спортивної редакції TVP Мачєй Іванський, після програшу ал­банцям президент Польсько­го футбольного союзу (PZPN) Цезари Кулєша прийняв рішен­ня звільнити головного трене­ра збірної Польщі, португальця Фернанду Сантуша.

Мовляв, поразка у Тира­ні стала останньої краплею, що переповнила чашу терпіння Ку­лєші. Раніше «біло-червоні» вже зазнали у цьому відборі двох поразок: вдома програли збір­ній Чехії, а на виїзді - скромній збірній Молдови. Поразка у Ки­шиневі була для підопічних Сан­туша особливо прикрою: після першого тайму «кадра» впевне­но перемагала 2:0, але по пе­рерві примудрилася пропусти­ти три голи.

Після фіаско в Тирані збірна Польщі посідає у своїй відбірній групі четверте місце. Шансів на пряму путівку на Євро-2024 «бі­ло-червоні» ще не втратили, але ті шанси є гіршими, ніж у чехів і албанців. Навіть якщо поляки виграють усі три матчі, які зали­шилися, це не гарантує їм одно­го з двох перших місць у групі…

Фернанду Сантуш, який 2016 року привів збірну Португалії до перемоги на Євро у Франції, по­давати у відставку відмовився. Мовляв, іще не все втрачено, і навіть якщо збірна Польщі не вийде на Євро-2024 напряму, то зможе поборотися за одну з трьох «резервних» путівок у мі­нітурнірі плей-оф (поляки туди напевно потраплять, бо у Лізі Націй змогли втриматися в еліт­ній Лізі А). Але Кулєша, хоча від­разу після гри з албанцями про звільнення Сантуша не оголо­сив, начебто вже прийняв оста­точне рішення про його звіль­нення, каже Іванський.

Хто може очолити «кадру» після Сантуша?

— Я завжди підтримував поль­ських тренерів, — наголосив у розмові з tvp.info експрезидент PZPN, легендарний бомбардир «біло-червоних» Ґжеґож Лято. — Якщо поглянути в історію, то найбільших успіхів досягли польські тренери збірної. Досі у нас було три іноземні тренери, і це був повний провал.

— Проте нідерландський тренер Лео Беєнгаккер мав певні успіхи…

— Добре, ми вийшли на Євро, але зайняли там почесне 16-те місце… Наступним був Паулу Соуза, який просто втік. Тепер у нас є ще один португалець, і ре­зультати такі, які є.

На думку Лята, збірну Поль­щі має очолити Марек Папшун. Під керівництвом цього трене­ра «Ракув» із Ченстохови у се­зоні 2022/2023 уперше в своїй історії виграв чемпіонат Екстра­кляси (вищого польського диві­зіону).

А тим часом…

Німецький футбольний союз (DFB) офіційно повідомив про звільнення з посади головного тренера збірної Німеччини Ган­са-Дітера Фліка. Причина — про­вальні результати Бундестіму в останніх контрольних матчах команди: одна нічия і чотири по­разки. Зокрема, вдома від збір­ної Японії з рахунком 1:4…

Флік працював зі збірною ФРН із 2021 року. Під його керівни­цтвом команда не вийшла з гру­пи на Мундіалі-2022 у Катарі. (У відборі на Євро-2024 Бундестім участі не бере — як команда-гос­подар фінального турніру чем­піонату Європи). За інформаці­єю ЗМІ, збірну Німеччини може очолити Юліан Наґельсман, який тренував, зокрема, «Ляйпциг» і мюнхенську «Баварію».

Схожі новини