Передплата 2024 ВЗ

15-річна Марта Костюк “запалює” у Мельбурні

Свої перші матчі на тенісному турнірі Australian Open виграли також наші Cвітоліна, Бондаренко, Цуренко й Долгополов

Чи не головною сенсацією першого кола Australian Open стала українка Марта Костюк. 15-річна тенісистка, що пробилася до основної “сітки”, вигравши три матчі кваліфікації, перемогла 25-ту “сіяну”, китаянку Шуай Пей (6:2, 6:2). Киянка фактично повторила рекордне досягнення знаменитої Мартіни Хінгіс: швейцарка виграла матч у основній “сітці” дорослого Australian Open, коли їй було 15 років і 4 місяці, а нашій Марті зараз 15 років і 6 місяців.

Учасницею кваліфікації дорослого Australian Open Марта Костюк стала завдяки wild card - спеціальному запрошенню, яке одержала від організаторів як переможниця торішнього турніру в Мельбурні серед юніорок. У фінальному матчі кваліфікаційного турніру Марта Костюк перемогла чешку Барбару Крейчікову (6:3, 5:7, 6:0). “Було неймовірно важко, насамперед через погоду, - розповіла Марта про матчі кваліфікації. - Ішов дощ, і на свій поєдинок другого раунду я чекала два дні... Ми грали в закритому приміщенні, покриття було іншим, а температура на корті була плюс 38. Був момент у другому сеті, коли я подумала: “Через цю спеку я помру”... Наскільки важливо мати поруч таку людину, як Іван Любічіч? Коли півтора роки тому я підписувала контракт, про це не думала. І тільки після того, як місяць потренувалася в італійській академії Piatti, усвідомила, наскільки мені пощастило. Любічіч приходить на всі матчі, підбадьорює мене. Навіть якщо вимовляє лише одне слово, в мене з'являється відчуття, що я можу обіграти кого завгодно”.

Марта Костюк також розповіла, що прощається з юніорськими змаганнями (виступатиме тільки на дорослих турнірах). У лютому 15-річна киянка зіграє у Канберрі за збірну України - у Кубку Федерації, проти збірної Австралії. А на Australian Open суперницею Марти у другому колі буде австралійка Олівія Роговська (162-га в рейтингу WTA).

Перше коло турніру в Мельбурні успішно подолали також українки Катерина Бондаренко й Еліна Світоліна. Їхніми суперницями були тенісистки, що пробилися до основної “сітки” крізь кваліфікаці ю. Досвідчена Катерина обіграла Вікторію Голубіч зі Швейцарії – 7:6, 4:6, 6:2. А Еліна, яку букмекери вважають головною фавориткою цьогорічного Australian Open, не залишила шансів сербці Івані Йоровіч - 6:3, 6:2. Суперницею Бондаренко в другому колі буде росіянка Павлюченкова, якій у першому поступилася українка Катерина Козлова - 6:3, 4:6, 3:6. У вирішальному сеті українка вела за рахунком 3:0, але потім програла шість геймів поспіль... Ще одна українка, Леся Цуренко, у матчі першого кола обіграла росіянку Вихлянцеву - 3:6, 6:3, 6:4.

Єдиний представник України у чоловічому одиночному розряді, Олександр Долгополов, розпочав виступи на турнірі з перемоги. У першому колі киянин здолав опір тенісиста з Австрії Андреаса Гайдера-Мауера - 7:6, 6:3, 6:4. Наступним суперником Долгополова буде австралієць Метью Еблен, який несподівано обіграв “сіяного” 16-м американця Джона Існера.

Загалом, цей Australian Open для американців нещасливий. У жіночому одиночному розряді уже в першому колі “вилетіли” три тенісистки зі США, що були серед імовірних претенденток на успішний виступ, - переможниця торішнього US Open Слоан Стівенс, минулорічна півфіналістка турніру в Мельбурні Коко Вандевей і його фіналістка Вінус Вільямс. Цікаво, що Стівенс могла стати суперницею Світоліної у 1/8 фіналу, а Вільямс - у чвертьфіналі.

Схожі новини