Передплата 2024 «Добра кухня»

Фінал тенісного року

У Лондоні стартував Підсумковий турнір Асоціації тенісистів-професіоналів

П’ятий за значущістю турнір у тенісному році, який ще називають Підсумковим турніром, поступається за рівнем лише чотирьом змаганням із серії «Великого шолома». Хоча за сумою призових цей турнір давно став найбільш привабливим для тенісистів. Головною інтригою цьогорічного Фіналу світового туру залишається, хай і теоретична, можливість повернення на тенісний Олімп Роджера Федерера. Триватиме Підсумковий чемпіонат АТР до 16 листопада.

Згідно з правилами, вісьмох учасників змагань попередньо розділили на дві групи, А і В, по два кращих представники з яких вийдуть у півфінал турніру. Волею жереба у групу А потрапили серб Новак Джокович, швейцарець Стен Ваврінка, чех Томаш Бердих і хорват Марін Чіліч. Тоді як у групі В зіграють швейцарець Роджер Федерер, японець Кеї Нішікорі, британець Енді Маррей і канадець Мілош Раоніч.

Не зміг взяти участі у турнірі третій у рейтингу Рафаель Надаль. Останнім часом іспанець ніяк не може впоратися зі своїми недугами. Минулого тижня Надаль пережив операцію з видалення апендикса. Відтак йому довелося відмовитися від участі у Підсумковому турнірі. Замість нього у Фіналі світового туру АТР вперше у своїй кар’єрі зіграє хорват Марін Чіліч. Участь останнього стала можливою після того, як Станіслас Ваврінка пробився в півфінал турніру у Валенсії. Цей успіх швейцарця означав, що він не опуститься в рейтингу нижче сьомого місця. За правилами АТР, пробитися на Підсумковий турнір можна або займаючи високу позицію у рейтингу (з 1-го по 8-ме місце), або ставши кращим з переможців турнірів «Великого шолома», які займають місця між 8-м і 20-м. 9-та рейтингова позиція і перемога на Відкритому чемпіонаті США дозволили Чілічу дебютувати у Лондоні. Чіліч став другим хорватом на Підсумковому турнірі з 2006 року, коли в Шанхаї зіграв Іван Любічіч.

Головним фаворитом Фіналу світового туру АТР справедливо вважається Новак Джокович. Перша «ракетка» світу приїхав у Лондон із хорошим настроєм — після перемоги на «Мастерсі» у Парижі. Зараз серб випереджає свого найближчого переслідувача Роджера Федерера на 1310 очок.

Останні два роки саме Джокович перемагав на кортах Лондона. «Це особливе змагання, якщо враховувати рівень учасників турніру. Це найсильніша вісімка сезону. На інших турнірах такого не може бути», — зізнався сербський тенісист. У першому матчі Джоковіч екзаменуватиме дебютанта Чіліча. Серб уже 10 разів зустрічався із хорватом і щоразу виходив переможцем.

У групі В найцікавішою обіцяє стати зустріч Роджера Федерера і Енді Маррея. Швейцарець ще зберігає теоретичний шанс очолити рейтинг, але для цього йому потрібно лише перемагати. До свого 13-го Підсумкового турніру Федерер підійшов у хорошому настрої. Напередодні він у 12-й раз поспіль став «Улюбленим тенісистом вболівальників». Своєю чергою, Маррей теж не проти здобути трофей у себе вдома. Втім, спочатку йому доведеться довести свою вірність місцевим вболівальникам. Останнім часом підтримка Енді у Британії значно знизилась через те, що тенісист відкрито підтримав референдум про незалежність Шотландії. «Я зауважив, що вже не настільки популярний. Хотілось би, щоб під час Підсумкового турніру люди все-таки забули про політику і почали вболівати за Маррея-тенісиста. Я ж зі свого боку докладу максимум зусиль, щоб заслужити повагу вболівальників», — зізнався Енді.

На відміну від більшості турнірів, Фінал світового туру АТР не має постійного місця проведення. Чимало міст світу конкурують між собою за право проводити у себе це престижне змагання. Токіо, Париж, Барселона, Ганновер, Мельбурн, Нью-Йорк, Стокгольм, Франкфурт-на-Майні та Шанхай — усі ці міста уже приймали у себе вісімку найсильніших за підсумками сезону. З 2009 року кубок Підсумкового турніру незмінно розігрується у Лондоні.

Кожен спортсмен грає по три матчі на груповому етапі. У півфіналі зустрічаються переможець групи А із тенісистом, який посів друге місце у групі В, і навпаки.

Хоча Підсумковий турнір за кваліфікацією і поступається чотирьом турнірам серії «Великого шолома», але за рівнем призових є найбільш значущим для тенісистів. До прикладу, чемпіон змагань, який не програє жодного матчу впродовж турніру, цього року зможе поповнити свій гаманець на 1,923 мільйона доларів США. Загалом же 8 учасників змагань, включно із 16 тенісистами із парного розряду, розділять між собою 6,5 мільйона доларів.

Схожі новини