Передплата 2024 ВЗ

Борчиня з міста Лева Юлія Ткач – найкраща на планеті!

Молода мама стала чемпіонкою світу

Навесні цього року львівська борчиня Юлія Ткач (до 63 кг) повернулася у спорт після декретної відпустки, щоб у найближчі півроку зробити те, чого не вдавалося у попередні сезони виступів на найвищому рівні. А саме на килимах Ташкента, де завершився борцівський «Мундіаль», стати чемпіонкою світу.

У першій сутичці заявку на перемогу поспішила зробити росіянка Валерія Лазинська. Перший період переможниця юніорського чемпіонату світу-2010 залишила за собою (2:0). Але у другій трихвилинці Ткач знайшла огріхи у захисті суперниці (2:2) і не лише наздогнала конкурентку, а й, згідно з правилами (проведення останньої результативної дії), записала до свого активу перемогу у сутичці. У наступному колі подібні надзусилля підопічній Андрія Пістуна не знадобилися: призерка чемпіонату Європи-2006 гречанка Агоро Папавасілеу не знайшла проти атак львів’янки жодного результативного аргументу (10:0).

У півфіналі протягом перших трьох хвилин медальні сподівання плекала шведка Хенна Катаріна Йоханссон, у домашній скарбничці якої є «золото» чемпіонату Європи-2012 (у вазі до 67 кг) та «бронза» планетарної першості-2009. Та бал, який вона здобула у першому періоді, виявився для Ханни останнім: серією стрімких атак 24-річна львів’янка швидко поставила у цій сутичці переможну крапку (7:1).

Під такий же несамовитий прес у «золотому» поєдинку потрапила і американка з російським корінням Єлена Пірожкова. Володарка повного комплекту нагород чемпіонатів світу (2010 — «срібло», 2012 — «золото», 2013 — «бронза») і чотириразова переможниця Панамериканських ігор не очікувала, що уже на початку сутички українка так зухвало прорветься у ноги, захопить стегно і переведе боротьбу у партер (2:0). Ще кілька разів Юля була близькою до того, щоб повторити подібний трюк, та американка виверталася усіма можливими способами, а суддя наче й не помічала проходів у ноги і добротних захватів. Та зате контрприйому у другому періоді у виконанні Ткач не помітити було неможливо: у партері після захвату Пірожкової львів’янка вислизнула вужем і «накрила» суперницю (4:0). За 30 сек. до завершення сутички атака вихованки Владислава Ізбойнікова досягає мети: американці вдалося притиснути Ткач до килима (4:2), однак розвинути успіх Юлія їй просто не дозволила. І ще до офіційного оголошення про перемогу побігла розділити свою радість із тренером.

Ще одну нагороду у змаганнях борців-класиків здобув Жан Беленюк (до 85 кг). В 1/16 фіналу киянин з мінімальною перевагою здолав фіна Рамі Антеро Хієтаніємі (1:0), у подальших раундах одержав беззаперечну перемогу над кубинцем Пабло Енріке Шорі (6:1) та єгиптянином Ахмедом Ібрагімом (10:1). У півфіналі учень Віталія Киселиці та Олексія Добровольського не встояв проти азербайджанця Самана Тезмасеби (0:4). А у «бронзовій» сутичці вирвав перемогу у німця Рамсіна Азізшира (3:0).

Схожі новини