Передплата 2024 «Добра кухня»

Дві сотні дронів на помсту

  • 17.04.2024, 12:00
  • 275

17 квітня 2023 року, напередодні власного дня народження під час штурмових дій на Донбасі загинув Олег Барна. Рідний брат Героя Степан Барна, який воює в лавах 10-ї ОГШБр «Едельвейс», оголосив збір ста FPV-дронів на помсту ворогам. Петро Порошенко подвоїв цю кількість і особисто привіз дрони-камікадзе у «десятку» під час поїздки на східний фронт

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

«Наш Олег Барна загинув під час штурму 17 квітня 2023 року на Донеччині, менш як за 24 години до свого дня народження. Ми хочемо відплатити окупантам за те горе, якого вони завдали українському народу та нашій команді зокрема, нагадати про ціну, яку ми платимо. Хочемо помсти. Для цього привезли FPV-дрони. І не куди-небудь, а в підрозділ, де служить його брат Степан. Щоб брат зміг помститися за брата», — пояснив п’ятий президент.

Згадуючи брата, Степан Барна розповідає: «це — тип людини, воїна, козака, який за будь-яких обставин замість хороших пам’ятників, замість якихось святкувань, урочистостей, обрав би одне — якомога більше знищити ворогів на українській землі. Ініціатива нашого підрозділу полягала в тому, що завдяки людям — хто один дрон, хто три, хто п’ятнадцять — ми зібрали вже близько сотні дронів. Дякуємо вам за те, що ви подвоїли цю кількість. Наша потреба приблизно 20 одиниць дронів на добу. Ми влаштуємо пекло для орків на українській землі. І кожен, хто здохне на землі Донбасу, буде знати, що він здох тільки через те, що згинув Олег Барна».

«Ми зробимо все для того, щоб помститися за кожного нашого побратима. У нас два дні тому також загинув в підрозділі побратим Ігор Безкоровайний з Тернопільщини. Щоб їхня смерть була недаремною, ми разом зробимо все, щоб звільнити українську землю від російського окупанта. Брат за брата», — говорить Степан Барна.

Народний депутат 8-го скликання Олег Барна рік тому загинув у бою на Донеччині під час штурмових дій поблизу села Павлівка.

Олег Барна був активним громадсько-політичним діячем, починаючи від студентського голодування у 1990 році під назвою «Революція на граніті» до Революції Гідності, де отримав поранення під час обстрілів 18 лютого 2014 року. У липні 2014-го пішов добровольцем у зону АТО. Після початку повномасштабного вторгнення у 2022-му році знову пішов на фронт. Спершу служив у складі 44-ої окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, потім — у 68-ій окремій єгерській бригаді імені Олекси Довбуша. Виконував бойові завдання на донецькому напрямку оборони.
У серпні 2023 року разом з бійцями своєї штурмової групи Олег Барна був посмертно нагороджений. «Наш побратим Олег Барна був відзначений орденом „За мужність“ ІІІ ступеня. Заслужену нагороду отримав і його командир Валерій Дорохов, разом з яким вони загинули під час штурму на Донеччині. Удостоєні й воїни 68 бригади, які з ними були в штурмовій групі», — повідомив Петро Порошенко у соцмережах.

У жовтні 2023 року співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко повідомила, що дружина загиблого на фронті Олега Барни отримала ухвалу суду у позові про захист честі проти журналіста телеканалу «1+1». Як наголосила депутатка, рішення суду ухвалене ще у квітні, однак телеканал не виконав його і не оприлюднив спростування брехливої інформації, яку поширював свого часу проти Олега Барни. «Олег Барна виграв суд. Посмертно. Проти брехливих журналістів Плюсів, які його цькували. Дружина Олега пані Ольга згадує, що в останньому sms чоловік просив родину продовжувати суди, щоб захисти його чесне ім'я», — написала Ірина Геращенко на своєму телеграм-каналі.

Схожі новини