Передплата 2024 ВЗ

Науковці знайшли три нові види вимерлого гігантського кенгуру

  • 15.04.2024, 22:00
  • 454

Учені ідентифікували три нових види вимерлих гігантів — Protemnodon viator, Protemnodon mamkurra та Protemnodon dawsonae, які жили від пʼяти мільйонів до 40 тисяч років тому

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Фахівці вважають, що кенгуру Protemnodon viator важив до 170 кг — вдвічі більше, ніж вага найважчих сучасних рудих самців.

Раніше було відомо, що Protemnodon пересувалися на всіх чотирьох лапах, однак тепер дослідники кажуть, що це стосується лише трьох або чотирьох видів. Інші інколи стрибали на чотирьох лапах, а іноді — на двох.

Нові знання і класифікація видів дозволить надалі досліджувати, як гігантські кенгуру еволюціонували та реагували на зміни навколишнього середовища.

Дослідники вже зробили фотографії та 3D-сканування 900 зразків у 14 великих музеях Австралії, Великої Британії, США та Папуа Нової Гвінеї, які показали значні відмінності між видами, наприклад, різні способи стрибків.

Відмінності можуть свідчити про пристосування до абсолютно різних середовищ, у яких жили гігантські кенгуру — від посушливої ​​центральної Австралії до лісистих гір Тасманії та Папуа Нової Гвінеї.

Поки що немає чіткого пояснення, чому гігантські кенгуру вимерли, а їхні близькі родичі, такі як сірий кенгуру та валару, ні.

Науковці припускають, що причиною є зміна середовища їхнього проживання, до якої призвела діяльність людини.

Схожі новини