Передплата 2024 ВЗ

У Варшаві протестують проти абортів

  • 14.04.2024, 18:15
  • 386

У Варшаві триває марш противників абортів, які невдоволені кроками уряду, що спрямовані на лібералізацію суворих законів щодо переривання вагітності

Фото РАР
Фото РАР

Марш підтримала польська католицька церква, яка закликала зробити неділю днем молитви «на захист зачатого життя».

«Перед обличчям пропаганди абортів в останні місяці, марш стане рідкісною нагодою показати нашу підтримку захисту людського життя від зачаття до природної смерті», — йдеться у заяві федерації, яка проти абортів.

Наразі у Польщі тривають публічні дебати навколо кроків уряду прем'єр-міністра Дональда Туска, спрямовані на пом’якшення суворого законодавства щодо абортів, запроваджене попереднім консервативним урядом.

Минулого тижня польський Сейм проголосував за схвалення подальшої детальної роботи над чотирма пропозиціями щодо зняття майже повної заборони на аборти.

Ймовірно, що цю процедуру, яка може тривати тижні або навіть місяці, відхилить президент Анджей Дуда.

У 2020 році Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, яке встановило майже повну заборону абортів і спричинило різкі протести ліберальної частини суспільства.

Під тиском влада тоді керівної партії «Права і справедливість» не опублікувала вердикт суду і його обґрунтування, внаслідок чого закон формально не набув чинності - але створив невизначеність для лікарів.

Опитування вказують, що більшість поляків підтримують дозвіл на аборти за наявності серйозної загрози для життя матері або її здоров’я, а також за наявності вад плоду.


Джерело: АР

Схожі новини