Передплата 2024 «Добре здоров’я»

30 років жила із зрощеними пальцями: львівські медики успішно зробили складну операцію

  • 26.03.2024, 10:45
  • 469

Львівські хірурги прооперували жінку, яка 30 років жила зі зрощеними пальцями рук

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Рідкісний синдром кисті, який буває лише в 1 людини на 100 тисяч, змогли виправити медики Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова.

Тепер жінка, яка вже давно в шлюбі, мріє нарешті одягнути обручку на безіменний палець.

Пацієнтка — 49-річна Леся Бучацька зі Львова. У дитинстві вона сильно травмувала обидві кисті внаслідок падіння.

Коли їй було 17 років, аби виправити наслідки травми, Лесю прооперували. Утім, втручання, на жаль, було невдалим. У жінки розвинулася та сформувалася важка патологія — безіменні та середні пальці обох рук заклякли, перестали розгинатися, а згодом і взагалі - зрослися. І лише зараз — 30 років потому — Леся наважилася довіритися лікарям.

За складну реконструктивну операцію взялися хірурги Лікарні Святого Пантелеймона.

Вони діагностували у пані Лесі синдром Ерлеса Данлоса, тобто — аномалія розвитку сполучної тканини. Лікарі пояснили: внаслідок перенесеної травми у пацієнтки розвинувся та сформувався важкий дефект обох кистей. Рубці на долонях знерухомили 3-ті та 4-ті фаланги і з часом пальці, які зовсім не розгиналися, зрослися. Сучасні методики дозволяють виправити цю ваду.

Аби відновити функцію кистей, наші хірурги провели складне втручання з використанням методики клаптя. Спершу медики звільнили м’які тканини від рубців та спайок, а далі взяли клапоть на променевій судині з власною м’якої тканиною пацієнтки і закрили ним дефект. Операція тривала 6 годин та минула успішно.

Тепер на Лесю чекає тривала реабілітація, адже за довгі роки м’язи та сухожилля атрофувались. І, аби їх розпрацювати, треба щоденно займатися з фізичним терапевтом. Через місяць на неї чекає таке саме втручання на другій кисті.

Жінка тішиться, що зможе здійснити свою мрію — нарешті одягнути на палець свою шлюбну каблучку та вперше зробити манікюр.

Схожі новини