Передплата 2024 ВЗ

На Запорізькій АЕС є загроза блекауту, — Енергоатом

  • 22.03.2024, 10:15
  • 320

Під час ракетної атаки росіян на Україну вимкнулася одна із ліній, що з'єднує Запорізьку АЕС з українською енергосистемою. Зараз станцію живить лише одна лінія

Фото Енергоатома
Фото Енергоатома

«Сьогодні, 22 березня 2024 року, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об'єднаною енергосистемою України.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС — Феросплавна», — йдеться у повідомленні «Енергоатома».

Ця лінія тривалий час не працювала через пошкодження внаслідок російського обстрілу. Нещодавно її відремонтували українські енергетики.

«Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться у черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції», — наголосив очільник Енергоатома Петро Котін.

Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже мала вісім повних блекаутів та один частковий — із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. За їхньої відмови є загроза розвитку ядерної та радіаційної аварії.

Схожі новини