Передплата 2024 «Добрий господар»

«Боюсь, що я тепер до кінця своїх днів на війні»

Це слова героя вистави «Ветеран», прем'єра якої відбулася 17 березня на сцені Першого театру для дітей та юнацтва

Світлини Андрія Куб'яка
Світлини Андрія Куб'яка

Такої вистави, яку поставив «ТапООк», зізнаюся, я не бачила за останні кілька років. На часі. Про сьогодення. Про наболіле.

Режисер вистави Орест Огородник, засновник «Театру актуальної п'єси» («ТапООк» ), поставив потужну драму, що розкриває надзвичайно складні обставини головного героя, старшого лейтенанта ЗСУ Олега Сердюка (блискуча гра Олеся Федорченка), який повернувся додому після полону.

Здавалося б, мало б бути усе добре, та після повернення відкриваються нові реалії. Олег стикається з пристосуванцями, шахраями, ухилянтами, які перетворили війну на спосіб наживи. Представники порядку захищають не простих людей, а владу та шахраїв. Продажний прокурор пропонує герою стати навколішки, щоб нагнути та принизити його. Ветеран роздратовано кричить: «Ми стоїмо перед зовнішнім ворогом, а перед своїм станемо на коліна?!».

Драма оголює сьогодення, глядач, спостерігаючи за долею акторів, однозначно знаходить прототипи з реального життя.

Вистава не лише про війну, сімейні стосунки, а й про кохання, справедливість, віру у перемогу. Акторський склад вистави Олесь Федорченко, Януш Юхницький, Дарія Зелізна та інші професійно передають внутрішні конфлікти та емоції своїх персонажів.