Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські лікарі прооперували дівчинку з рідкісним синдромом

  • 15.03.2024, 22:05
  • 615

Маленька закарпатка Емілія народилася з синдромом П'єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння. Хірурги львівського Охматдиту успішно прооперували дівчинку та нормалізували її стан

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Про це у Фейсбуці повідомляє Центр дитячої медицини. Лікарня «Охматдит».

"Ситуація була дуже складна": мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» провела успішне операційне втручання та подальше лікування, яке тривало понад рік, маленькій Емілії з рідкісним синдромом П'єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сім'я приїхала до Львова із Закарпаття одразу після народження Емілії задля лікування щелепно-лицевої вади.

Синдром П‘єра Робена зустрічається з частотою 1 випадок на 10 — 30 тисяч новонароджених. Такі вади спричиняють асфікцію у дитини. Лікарі вирішили встановити маляті трахеостому задля кращого і легшого дихання.

«У діток з таким діагнозом є порушення ковтання. Відтак, вони можуть 1−2 раз ковтнути добре, а на наступний раз рідина чи їжа потрапляє у дихальні шляхи. Коли це відбувається, то розвивається аспіраційна пневмонія. Дитина була у реанімації на ШВЛ, бо поступила у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром (наявність їжі у дихальних шляхах). Потім дитина їла тільки через назогастральний зонд — трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З цією трубкою вона прожила 10 місяців», — розповів торакальний хірург Олег Ленів.

«Вона від народження не могла самостійно дихати, язик западав і перекривав дихальні шляхи, дитина повинна була весь час лежати на животі, це трішки полегшувало дихання», — розповіла щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична.

У 9 місяців Емілії Погранична разом з американським колегою Марком Гнатюком, хірургом Романом Огоновським та анестезіологами провели успішну операцію по закриттю розщілини піднебіння.

Завдяки мультидисциплінарній командній роботі щелепно-лицевих, торакальних хірургів, фахівців реабілітації, спеціалістів з вигодовування та ковтання Центру вдалося підібрати оптимальний час для операції. Потім налагодити самостійне харчування, реанімувавши смоктальний рефлекс.

Через два місяці після операції дитину поступово деканюлювали, тобто забрали трахеостомічну трубку. Надалі Емілія буде під постійним спостереженням лікарів.

Схожі новини