Передплата 2024 «Добрий господар»

SpaceX із третьої спроби успішно запустила космічний корабель

  • 14.03.2024, 17:45
  • 369

SpaceX успішно здійснила третій запуск космічного корабля Starship, який досяг Індійського океану

Фото SpaceX
Фото SpaceX

Компанія Ілона Маска SpaceX успішно здійснила третій тестовий запуск космічного корабля Starship, який у майбутньому відправлятиме людей на Місяць та Марс.

Корабель Starship S24 (другий ступінь) на надважкій ракеті-носії Super Heavy (перший ступінь) стартував о 15:10 за київським часом з космодрому Starbase у Бока-Чіка, штат Техас.

SpaceX сформувала собі амбітні цілі — успішно запустити два ступені, розʼєднати ступені і керовано приводнити Super Heavy, а також перевірити процеси перекачування палива і перезапуск двигуна Raptor на кораблі Starship під час польоту. Корабель в кінці польоту має приводнитись в Індійському океані.

Запуск минув успішно і без проблем. Перший ступінь, досягнувши запланованої висоти, відділився і почав процес спуску, але у підсумку розбився об поверхню води. Starship продовжив свій політ і на шляху до Індійського океану зміг перекачати паливо, вимкнув двигун, а потім його перезапустив. Наприкінці польоту Starship досяг океану і пішов на зниження, пройшовши атмосферу на гіперзвукових швидкостях, що в 5 разів вище швидкості звуку. Перед приводненням звʼязок зі Starship був втрачений. Корабель, вочевидь, упав в океан.

Увесь тестовий політ тривав приблизно 50 хвилин..

Схожі новини