Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США готові передати Україні ATACMS, — ЗМІ

  • 13.03.2024, 15:45
  • 530

Пентагон може надати Україні ракети ATACMS дальністю приблизно 290 км

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Раніше у США наполягали на тому, що Збройні сили США повинні зберегти всі свої ракети великої дальності ATACMS для власних військових потреб.

Однак зараз американське оборонне відомство готове для передачі ATACMS більшої дальності, оскільки тепер військові США можуть використовувати ракети наступного покоління Precision Strike Missile.

Та вони не уточнили, чи схвалить президент США Джо Байден передачу ракет ATACMS більшої дальності, ніж та, яку вже отримала Україна.

За даними The Wall Street Journal, у жовтні 2023 року ЗСУ вперше вдарили ракетами ATACMS по російських військах. Представниця Ради національної безпеки США Едріен Вотсон підтвердила, що США надали Україні далекобійні ракети ATACMS. Штати передали Силам оборони України приблизно 20 тактичних балістичних ракет класу «земля — земля» ATACMS.

Упродовж наступних тижнів стали з’являтися відео із запуском ATACMS в Україні.

ATACMS, які тоді отримала Україна, — це найстаріша та базова версія з касетною бойовою частиною, яка б'є максимум на 165 км. Інші модифікації ATACMS з унітарною боєголовкою мають дальність до 300 км, а експериментальний варіант ракети PRISM — до 500 км.

У лютому 2024 року координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі запевнив, що США працюють над наданням Україні ракет ATACMS більшої дальності.

Схожі новини