Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Для повної виплати зарплатні не вистачає 17 млн 543, 6 тис. грн

Депутати Дрогобицької міськради апелюють до голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького з проханням допомогти ліквідувати дефіцит коштів на виплату зарплатні вчителям, які працюють у школах на території ОТГ

Відповідне звернення, як інформує пресслужба міськради, прийнято на недавньому сесійному засіданні у місті Котермака.

Станом на сьогодні нестача коштів освітньої субвенції на виплату зарплатні вчителям, які працюють у ЗЗСО на території Дрогобицької ОТГ, становить 19 млн грн. Таку інформацію перед своїми колегами, обранцями територіальної громади, оприлюднив депутат міськради, начальник відділу освіти Дрогобицької міськради Роман Грицай.

Де знайти кошти?

Кажуть, що коли не знаєш, як бути — дій за законом. Так от, згідно із законом про Державний бюджет України на цей рік і відповідного рішення сесії Дрогобицької міськради на виплату зарплатні педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти на території ОТГ затверджено 262 млн 111, 4 тис. грн. Ці кошти виплачуються без запізнень. Але… Як виявилось, до згаданої суми не увійшла виплата надбавки за престижність праці у розмірі 10% та аналогічна за величиною щорічна грошова винагорода. З урахуванням цих виплат загальна сума зарплатні збільшується до 281 млн 111, 4 тис. грн. Як «викрутитись», де знайти кошти, яких не вистачає, аби не залишились «хвости», повністю виплатити зарплатню. Ще в січні ц. р. дрогобицькі депутати, проголосувавши за зміни до міського бюджету, виділили кошти для дитячого будинку «Оранта», де, як і в інших навчальних закладах ЗЗСО, також працюють вчителі, та скерували з міського бюджету 1 млн 340 тис. грн. Ще 116 тис. грн адресували для потреб закладів загальної середньої освіти. Зробили, що змогли. На цьому, як було наголошено на сесійному засіданні, власний ресурс дрогобичани вичерпали.

Тепер вся надія — на Максима Козицького. Чи знайдуть у Львівській обласній військовій адміністрації фінансові можливості для того, щоб задовольнити прохання дрогобичан? Час покаже. Наразі ж дрогобичани у зверненні до голови Львівської обласної військової адміністрації подають розгорнуту «розшифровку» своїх претензій. Нагадують, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 р. № 128 при вивченні окремих предметів здійснюється поділ класів на групи, що, коли йдеться про Дрогобицьку ОТГ, становить 2182,5 годин та 121,2 педагогічні ставки. У формулі освітньої субвенції чомусь враховано лише 84 педагогічні ставки, тобто кількість наявних ставок занижено на 37,2. Те ж саме з індивідуальною формою навчання. Насправді за такою формою вчителі займаються з 56 учнями: у Дрогобичі та Стебнику, який входить до території Дрогобицької ОТГ, — 38 таких учнів, у селах Дрогобицького району — 18 учнів. Для такої кількості підопічних, з якими працюють за індивідуальною формою, передбачено відповідну кількість педагогічних ставок. У Дрогобичі їх є 37,1. Але у формулі розподілу освітньої субвенції вони чомусь не враховані. На незабезпеченість повної виплати зарплатні педагогічних працівників вплинуло й те, що розподіл освітньої субвенції здійснено із застосуванням понижуючого коефіцієнту 0,89. З метою забезпечення якісного освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти дрогобицькі депутати просять Максима Козицького посприяти у виділенні 17 млн 543, 6 тис. грн додаткових коштів на виплату зарплатні педагогічним працівникам, які фінансуються за кошти освітньої субвенції.

Схожі новини