Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дитина не могла дихати: у Львові врятували малюка

  • 26.02.2024, 12:50
  • 454

Львівські медики допомогли двомісячній крихітці, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Маленька Веронічка із Тернопільщини народилася передчасно — на 37-му тижні вагітності. Три тижні після народження дівчинка була цілком здоровою. Та потім у дитини раптом виникли хрипи та ускладнене дихання.

Тернопільські медики діагностували немовляті пневмонію і почали відповідне лікування. Проте малечі лише гіршало — ій стало складно ковтати та дихати.

Лікарі зробили КТ і виявили, що на корені язика дитини утворилася велика кіста — 1 см 3 мм. Вона поступово росла та спричиняла ризик для життя. У будь-який момент дитина могла задихнутися. Тому потрібно було негайно видаляти новоутвір.

На операцію дитину скерувати до Львова — у Лікарню Святого Миколая. Там фахівці одразу зробили Веронічці бронхоскопію. Поступово набряк горла у маляти почав збільшуватися — дівчинці ставало все важче дихати. Лікарям довелося ввести інтубаційну трубку, підключити крихітку до апарату штучної вентиляції легень та ввести у стан медикаментозної коми. За життя дівчинки боролася команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Перш ніж виконати термінову операцію з видалення кісти, лікарям довелося зробити Веронічці переливання крові — через низький рівень гемоглобіну.

Задля порятунку крихітки спеціалісти Дитячої Лікарні Святого Миколая об'єднали свої зусилля з колегами Лікарні Святого Пантелеймона. Адже це доволі складне втручання — малесеньке дитя і відповідно — надто мале операційне поле. Та команда отоларингологів впоралися та успішно видалили новоутвір, розблокувавши дитині дихальні шляхи .

Веронічка вже повністю одужала і повернулася із батьками додому.

Схожі новини