Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іран передасть росії сотні балістичних ракет — Reuters

  • 21.02.2024, 19:45
  • 453

Іран погодився передати росії близько 400 ракет класу «земля — земля». Вони можуть уражати цілі на відстані від 300 до 700 кілометрів

Фото: ТСН
Фото: ТСН

Про це пише Reuters, покликаючись на шість джерел з Ірану.

Йдеться про Zolfaghar — балістичні ракети малої дальності з сімейства ракет Fateh-110. За даними інформагентства, ці постачання стартували на початку січня — після зустрічей між російським та іранським військовим керівництвом, які відбулися у Москві й Тегерані.

За даними джерел Reuters, відбулося вже щонайменше чотири поставки іранських ракет. Частину з них доправили кораблями через Каспійське море, решту — літаком.

Один з іранських співрозмовників агентства заявив, що таких поставок буде ще більше: «Немає причин це приховувати. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, яку ми забажаємо».

Термін дії обмежень Радбезу ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій закінчився в жовтні. Проте США та Європейський Союз зберегли санкції щодо програми балістичних ракет Ірану на тлі побоювань стосовно експорту зброї, зокрема до росії.

На початку січня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що росія «була близька до придбання» балістичної зброї малого радіуса дії в Ірану на додаток до ракет, які росіяни отримали з Північної Кореї. За його словами, Вашингтон бачив докази активного просування переговорів, але тоді не було жодних ознак того, що постачання відбулися.

Схожі новини