Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кати Майдану за ґратами. Але далеко не всі

Судові процеси над деякими з них тривають. У декого вже минув термін давності

Фото Укрінформ
Фото Укрінформ

В Україні вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні - учасників громадських протестів 2013—2014 років у центрі Києва, які загинули внаслідок жорстокої розправи силових органів, що виконували протиправні накази команди тодішнього президента Януковича. 20 лютого у містах і селах відбулися урочисті заходи, покладання квітів до могил убієнних, було вивішено державні стяги з траурними стрічками.

Про хід розслідування злочинів десятирічної давності і притягнен­ня винних до відповідальності від­звітували представники Офісу ге­нерального прокурора — керівник Департаменту у справах Майдану Олексій Донський, його заступник Денис Іванов, начальники відділів Ігор Земсков та Людмила Гавриш.

«Після восьми років судового розгляду, — зазначив Олексій Дон­ський, — ми отримали довгоочі­куваний вирок щодо безпосеред­ніх виконавців масових розстрілів беззбройних протестувальників на Інститутській у Києві 20 люто­го 2014 року. Одного з них вперше у справах Майдану засуджено до довічного позбавлення волі. А за­галом лише у 2023 році у справах Майдану суди ухвалили 13 обвину­вальних вироків, якими засуджено 18 осіб — більше, ніж за чотири по­передні роки разом».

Керівник Департаменту у спра­вах Майдану озвучив такі цифри і факти: Офіс генерального проку­рора забезпечує публічне обвину­вачення у 155 кримінальних прова­дженнях щодо 294 осіб, здійснює процесуальне керівництво у 57 кримінальних провадженнях щодо 76 осіб. Провадження охоплюють понад 3600 епізодів кримінальних правопорушень.

Одного з обвинувачених суд ви­правдав, решту засуджено до 15 і 5 років позбавлення волі. Повідомле­но про підозру 63 особам. Зокре­ма — шістьом високопосадовцям та керівникам правоохоронних ор­ганів. У тому числі - ексголові СБУ, його першому заступнику, колиш­ньому заступнику начальника ГУ МВС України у м. Києві, ексначаль­никам УМВС України у Сумській та Черкаській областях. Серед підо­зрюваних — 30 правоохоронців, три судді, четверо цивільних.

У ході розслідування встанов­лено безпосередній вплив спец­служб російської федерації на представників української влади. У грудні 2013-го — лютому 2014 р. 20 співробітників російської спец­служби трьома групами приїж­джали в Україну та за допомогою працівників СБУ вели підривну ін­формаційну діяльність.

До суду скеровано 29 обвину­вальних актів щодо 62 осіб. Серед обвинувачених — 12 високопоса­довців і керівників правоохорон­них органів. А саме — колишній президент України, ексглава МЗС та його заступники, міністр оборо­ни України, ексголова СБУ та його заступник. Обвинувачення вису­нуто 41 правоохоронцеві, зокрема чотирьом слідчим, трьом суддям, п’ятьом цивільним особам.

Журналісти поцікавилися у представників Офісу генпрокурора щодо спливу термінів притягнення до відповідальності. На це Олексій Донський відповів, що переважну більшість справ продовжують слу­хати у судах. І додав, що у справах про особливо тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, стро­ки давності відсутні, а у справах, в яких підозрювані чи обвинуваче­ні переховуються від слідства та суду, перебіг строків давності зу­пинено.

Кілька днів тому «Високий За­мок» повідомляв, що затримано колишнього співробітника харків­ського «Беркута» Андрія Хандри­кіна — той разом з іншими право­охоронцями жорстоко знущався з майданівців, зокрема з неповно­літнього студента з Червоногра­да Михайла Нискогуза, який нині є воїном ЗСУ. У кінці грудня 2023 року Хандрикіна засуджено до 6 років позбавлення волі. На оголо­шення вироку він не з’явився, тому його було оголошено у розшук. Після затримання він уже відбуває покарання.

Схожі новини