Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У США виявили випадок захворювання на бубонну чуму

  • 12.02.2024, 14:50
  • 408

Інфікований мешканець округу Дешут, що на південний схід від міста Портленд. Відомо, що чоловік мав вдома кота

Фото ілюстративне із сайту ТСН
Фото ілюстративне із сайту ТСН

Зазвичай люди заражаються чумою через укуси бліх, які є носіями бактерії, які спричиняють це захворювання. Домашні тварини також можуть заразитися, якщо полюють на гризунів, заражених чумою, або подібно їх вкусить заражена блоха.

Потім домашні тварини можуть передати інфекцію людям через тканини або рідини організму: дихальні краплі від кашлю чи чхання. Також вони можуть переносити домашніх бліх, які кусають людей.

Відомо, що кішки особливо сприйнятливі до чуми, адже їхній організм важко очищається від інфекції, і вони частіше, ніж інші домашні тварини, переслідують і ловлять гризунів.

Як зазначив доктор Річард Фосетт з округу Дешут, є зв’язок з усіма людьми, які тісно контактували із хворим мешканцем та його домашнім улюбленцем. Їм надали ліки для запобігання хвороби.

Він також додав, що цей випадок вчасно виявили та надали лікування на ранніх стадіях захворювання.

«Жодних додаткових випадків чуми під час розслідування інфекційних захворювань не було виявлено», — йдеться у повідомленні лікаря.

Бубонна чума найбільш відома двома епідеміями в Англії протягом останнього тисячоліття, одна з яких, відома як «Чорна смерть», знищила від 40% до 60% населення країни наприкінці 1340-х років. Інший спалах цієї хвороби у 1660-х роках, який назвали «Великою чумою», вбив приблизно п’яту частину людей, які жили у Лондоні на той час.

Довідково

Бубонна чума — одна з клінічних форм чуми. Це бактеріальна інфекційна хвороба, яка характеризується температурою, тяжкою інтоксикацією, геморагічним синдромом, ураженням легень, лімфатичної системи з утворенням бубонів, нерідким септичним перебігом і високою летальністю. Саме тоді, коли в основі чуми є виникнення розлитого запалення лімфатичних вузлів з виникненням великого інфільтрату, виникає так званий бубон (болючий конгломерат лімфатичних вузлів у якійсь ділянці тіла), а клінічну форму називають бубонною.

Схожі новини