Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За ремонт квартир у чотирьох будинках на вулиці Стрийській, куди влучила ракета, 250−300 доларів за метр квадратний

Про процес відновлення будинків розповів для «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач

Фото Романа Балука.
Фото Романа Балука.

У чотирьох історичних будинках на вулиці Стрийській, які найбільше постраждали від ракетного удару в липні 2023 року, тривають відновлювальні роботи. На це з міського бюджету торік виділено 40 мільйонів гривень, а цього року будуть закладати суму в бюджеті розвитку. За оптимістичним прогнозом, до опалювального сезону, жовтня 2024 року постраждалі мешканці вулиці Стрийської повинні заселитися у свої квартири. Такі амбітні цілі виношують в Ратуші. Зовнішні роботи та комунікації ремонтують за кошти міста, а ремонт всередині квартир кожен мешканець буде робити індивідуально. У львівській мерії передбачать компенсацію за ремонт всередині квартир — орієнтовно 250−300 доларів за метр квадратний (в гривневому еквіваленті). Остаточно суму компенсації ще не погодили.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

«Остаточно завершити перший етап робіт мають до середини лютого. Наступний етап передбачає відновлення фасадів, сходових кліток і мереж. Фінальна стадія відновлення будинків на Стрийській — це внутрішні ремонти, які люди будуть робити собі в квартирах, — наголошує Любомир Зубач. — Міська рада даватиме на це компенсацію. За дорученням міського голови, має бути чітка угода та зобов’язання, що гроші будуть витрачені на ремонт, згідно з визначеним стандартом, адже це пам’ятка архітектури. Не хочеться забігати наперед, до початку опалювального сезону хотілося б завершити весь комплекс робіт».

Нагадаємо, 6 липня 2023 року у Львові був наймасштабніший обстріл, десять людей загинуло, 48 отримали травми. Загалом на вулиці Стрийській російські ракети пошкодили 17 будинків. Мешканці найбільш пошкоджених чотирьох будинків отримують з міського бюджету компенсацію на оренду житла (10−15 тис. грн).

Любомир Зубач повідомив, що у рамках проєкту відновлення чотирьох будинків на вул. Стрийській у дворику облаштують сучасний громадський простір. Це буде простір з зеленими насадженнями, доріжками та добротними вуличними меблями. На облаштування громадського простору з міського бюджету буде виділено мільйон гривень.

«У цьому громадському просторі не буде нічого зайвого, все буде зроблено просто, стильно та зі смаком», — підсумував Любомир Зубач.

Схожі новини