Передплата 2024 ВЗ

росія — найбільший постачальник нафти до Китаю: деталі

  • 20.01.2024, 18:30
  • 558

У 2023 році рф доставила до Китаю 107 мільйонів тонн нафти і стала найбільшим нафтовим постачальником Китаю

Фото The Financial Times
Фото The Financial Times

Торік рф надала Китаю рекордні 107 мільйонів тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на день (б/д), що набагато більше, ніж інші великі експортери нафти, такі як Саудівська Аравія та Ірак.

\Імпорт із Саудівської Аравії, яка раніше була найбільшим постачальником цього ресурсу до Китаю, через дешевшу російську нафту знизився на 1,8% до 85,96 млн тонн.

російська нафта, від якої відмовилися чимало міжнародних покупців після санкцій Заходу через вторгнення рф в Україну, протягом більшої частини минулого року торгувалася зі значними знижками до міжнародних контрольних показників.

Проте стрибок попиту китайських та індійських нафтопереробників на дешеву російську нафту марки ESPO призвів до зростання цін на неї. За даними торгових джерел, постачання сирої нафти ESPO з доставкою у грудні оцінили зі знижкою приблизно від 50 до 20 центів за барель до порівняльного показника ICE Brent, тоді як за вантажі з доставкою в жовтні знижка була 1 долар, а за постачання у березні - 8,50 доларів.

Незважаючи на геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, у 2023 році на 81,1% збільшилися постачання сирої нафти до Китаю зі Штатів на тлі зростання видобутку у США.

Загальний імпорт сирої нафти в Китай минулого року зріс до рекордних майже 564 млн тонн, або 11,3 млн барелів на добу.

Схожі новини