Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині відкрили першу тактильну скульптуру — мініфортецю Тустань

На черзі - скульптури Підгорецького та Свірзького замків, аби туристи з порушенням зору могли відчути велич пам’яток

Фото Тараса Лозинського
Фото Тараса Лозинського

В історико-культурному заповіднику Тустань відкрили першу на Львівщині тактильну мініскульптура середньовічної фортеці Тустань, яка датується IX-XVI століттям. Такі скульптури, як зменшені копії пам’яток архітектури, уже кілька років є Львові: гарнізонний храм, Ратуша, Високий Замок… Скульптури призначені спеціально для туристів, які мають порушення зору. Незрячі можуть доторкнутися до скульптури, аби відчути велич історичних пам’яток архітектури.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» в.о. начальника управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський, автором тактильної скульптури Тустані - відомий митець, скульптор Василь Одрехівський. Молодий митець — організатор понад 45 виставок, артпроєктів та фестивалів в Україні, Польщі, Франції.

Скульптура фортеці Тустань має металеві інформаційні таблиці з двомовними написами шрифтом Брайля, також QR-код з аудіоозвученням опису макета.

«Це перші кроки з адаптації території історико-культурного заповідника Тустань для осіб з інвалідністю, — каже Тарас Лозинський. — Чому ми обрали саме Тустань? Бо це найвідвідуваніше місце серед туристів. За одинадцять місяців цього року Тустань відвідало понад 170 тисяч туристів, серед яких чимало захисників, які проходять реабілітацію в медичних закладах Львова та області. Скульптура унікальна тим, що на ній показано знамениту фортецю з давніх часів: якою вона виглядала колись, в часи Середньовіччя. Незрячі можуть доторкнутися до історії».

Чиновник повідомив, що вартість бронзової скульптури Тустані - 450 тисяч гривень. Половину суми виділено з обласного бюджету, половину — зі спецфонду Тустані.

Запитую, які тактильні мініскульптури пам’яток архітектори будуть на черзі. «Ідей багато, але ми прив’язані до обласного бюджету, — відповів Тарас Лозинський. — Зараз першочергові видатки бюджету — підтримка ЗСУ. Якщо у 2024 році будуть кошти, то тактильні копії майстри виготовлять Підгорецького та Свірзького замків».

Схожі новини