Передплата 2024 ВЗ

В Ужгороді відкрили скульптуру на честь винахідника кулькової ручки

  • 08.12.2023, 12:30
  • 930

У середу, 6 грудня, в Ужгороді відкрили міні-скульптуру винахіднику кулькової ручки Ласло Біро: саме сьогодні виповнилося 80 років з дати офіційно зафіксованого винаходу кулькової ручки. Це вже 63 міні-скульптура в Ужгороді. Нова скульптура розташована біля пішохідного мосту

Фото: Ернест Завадський
Фото: Ернест Завадський

Як розповів співорганізатор акції Ернест Завадський, її встановили за підтримки Генерального консульства Угорщини. Автор скульптури — Роман Мурник.

«Витвір символізує руку винахідника Ласло Біро зі знаменитою ручкою церузою „ВІС-біроме“. Угорський газетний редактор Ласло Біро і його брат-хімік Дьордь Біро спробували вдосконалити авторучку крихітним кульковим підшипником, який успішно „витягував“ друкарську фарбу в міру обертання. Так народилася знаменита „Біро“. Брати запатентували винахід в Угорщині в 1938-му, а в 1940-му, рятуючись від нацистів, емігрували до Аргентини, де повторно запатентували кулькову ручку вже у 1943-му — цей рік вважається роком офіційного винаходу кулькової ручки», — написав Ернест Завадський у Faсebook.

Додамо, що міні-скульптурки є складовими популярних туристичних маршрутів в Ужгороді, Мукачеві та інших містах Закарпаття. Першу міні-скульптурку — Миколайчику — відкрили в Ужгороді у грудні 2010 року. З тих пір їх кількість досягла 63-х. З відкритих у 2023 році - скульптурки Професору з окопу, Русалоньці, ведмедику Моцко, Сові і Міфам закарпатських замків.

Схожі новини