Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росія хоче збудувати військову базу у Лівії

  • 05.11.2023, 18:55
  • 482

Вона вже розпочала відповідні переговори

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

рф планує побудувати військово-морську базу у східній частині Лівії, що допоможе їй створити плацдарм на південному кордоні Європи та стежити за всім Євросоюзом.

За даними журналістів, наразі триває робота над угодою з оборони між путіним і командувачем східних військ Лівії Халіфом Хафтаром. Це обговорювали під час візиту останнього у росію у вересні цього року.

У Лівії після повалення режиму Муамара Каддафі у 2011 році почалася громадянська війна. Відтак зміцнилися дві основні політичні сили — визнаний ООН уряд національної згоди в Триполі та опозиційний йому воєначальник Халіф Хафтар, командувач антиурядових сил Лівійської національної армії з центром у Тобруку.

Хафтар контролює багато великих нафтових обʼєктів у країні, що має приблизно 40% нафтових запасів Африки. Йому потрібні системи протиповітряної оборони, підготовка пілотів винищувальної авіації та спецпризначенців, аби за протистояти урядовим силам. В обмін на це кілька авіабаз, на яких нині базуються воєнізовані формування «ПВК Вагнера», найімовірніше, буде переобладнано для розміщення російських військ, пише видання.

За словами людей, знайомих з перебігом переговорів Хафтара і путіна, російські військові кораблі також можуть отримати право постійної стоянки в одному з лівійських портів, швидше за все, у Тобруку.

За даними колишнього спеціального посланця США в Лівії Джонатана Вінера, цю загрозу адміністрація США сприймає дуже серйозно. База в Лівії дасть росії стратегічну перевагу і змогу шпигувати за всім Європейським Союзом. Поки рф має морську базу лише в сирійському Тартусі.

Схожі новини