Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні змінять систему нарахування пенсій

  • 24.09.2023, 16:30
  • 1 777

Кабінет міністрів планує запустити накопичувальну пенсійну систему з 2025 року

Пенсія. Фото умовне
Пенсія. Фото умовне

Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коли розповідав, як планується оновити пенсійну систему України.

Так, з 1 березня 2024 року проведуть індексацію пенсій, але її розмір поки що не озвучується.

«Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою», — зазначив Денис Шмигаль.

За словами прем'єра, стартує пенсійна реформа, мета якої довести рівень пенсій в Україні до 30−50% середньої зарплати в країні. А також — зрівняти старі та нові пенсії.

«Її мета — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом з накопичувальною складовою — це буде не менше 50%», -сказав прем'єр.

З 2024 року у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система.

«Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», — додав премʼєр.

Шмигаль також описав механізм, завдяки якому вдасться реалізувати ці плани.

Так, щомісяця працевлаштовані громадяни сплачуватимуть внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо людина платила внески із зарплати, яка є середньою по країні, — вона отримає 10 балів. Вище середньої по країні - отримає, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої - 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати.

Схожі новини