Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Два українські фільми номіновані на престижну премію

  • 07.11.2023, 19:45
  • 589

Європейська кіноакадемія оголосила номінантів на премію European Film Awards 2023. У дві номінації потрапили і українські фільми

Кадр з фільму "Батьківщина"
Кадр з фільму "Батьківщина"

Серед списку — український фільм «Ля Палісіада».

Стрічка 34-річного режисера Філіпа Сотниченка натхнена естетикою 80—90-х років. Детектив міліції та судовий психіатр розслідують вбивство свого колеги. Їхня робота ускладнюється несподіваним любовним трикутником, бурхливими змінами в країні та загальною непевністю в майбутньому. Тим часом до скасування мораторію на смертну кару лишається 5 місяців…

«Дуже приємно потрапити в номінацію „Відкриття року“ від України на Європейську Кіноакадемію, — коментує продюсерка фільму Валерія Сочивець. — Це важлива подія не тільки для нашої команди, а й для країни, бо „Ля Палісіада“ визнана одним з шести найкращих дебютних фільмів з усього світу».

В український прокат стрічка виходить 11 січня 2024 року.

Ще один фільм, що потрапив до числа номінантів European Film Awards 2023, — «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча. Ця стрічка спільного виробництва Швеції, України та Норвегії. Її номінували в категорії «Найкращий документальний фільм».

Робота Бадзяки та Міхалковіча розповідає про протести 2020 року в Білорусі та досліджує культуру насильства та знущань у білоруській армії, що творить травмоване покоління. Головна героїня стрічки — жінка Світлана, її сина Нікіту знайшли повішеним у військовій частині два роки тому.

Фільм «Батьківщина» увійшов до програми цьогорічного Одеського кінофестивалю, який проходив у Чернівцях.

Режисерів Александер Міхалковіч дебютував у повнометражному документальному кіно у 2019-му з фільмом про анексований Крим «Моя бабуся з Марса».

Зазначимо, премія Європейської кіноакадемії (The European Film Awards) — щорічна нагорода, яку вручають найкращим європейським стрічкам. Цьогоріч вручення відбудеться 9 грудня у Берліні.

Схожі новини