Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні створять змішану медкомісію для повернення полонених, — Міноборони

  • 22.08.2023, 19:00
  • 598

В Україні з’явиться змішана медична комісія (ЗМК), яка допомагатиме повертати полонених українських військових

Андрій Юсов. Фото Military Media Center
Андрій Юсов. Фото Military Media Center

Про це повідомив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

«Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе також ворогу повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива», — розповів він.

За умовами Женевських конвенцій, у комісії працюватимуть троє лікарів: один — зі сторони, яка утримує полонених, та двоє лікарів нейтральних країн.

Юсов наголосив, що Україна до цього швидко повертала важкопоранених росіян.

Представник Керівник напрямку координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк додав, що з української сторони відбувається укомплектування комісій.

«Як я зрозумів, буде створено 2 комісії для огляду росіян, загальною кількістю шість осіб. Комісія буде визначати стан і діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо росія буде згодна. Також репатріація можлива тільки зголи полоненого», — сказав він.

Представник штабу зазначив, що це перший досвід для України і було багато юридичних моментів, які потрібно було вирішити.

Таранюк зазначив, що вже вдалося повернути в результаті перемовин майже 2600 військових та цивільних з полону.

«Надалі повернення поранених має відбуватися не на умовах перемовин обмінів, а за допомогою змішаних медичних комісій. Запустити цей механізм вдалося у тісній співпраці ОП, Координаційного штабу, Червоного Хреста тощо», — сказав він.

Норму про змішані медичні комісії застосовували лише двічі з середини XX століття — під час війни у В'єтнамі та Ірано-Іракської війни. Змішані медичні комісії — інструмент для огляду стану здоров’я військовополонених, який може бути застосований з обидвох сторін.

«Змішаними» в Третій женевській конвенції про поводження з військовополоненими називаються комісії, які складаються з двох лікарів з нейтральних країн і одного лікаря-представника країни, яка утримує військовополонених.

Зокрема, за допомогою ЗМК можна інтенсифікувати обміни полоненими з росії, допомогти українським полоненим отримати необхідні ліки, медичну допомогу або бути репатрійованими до нейтральних країн. Також механізм відвідування представниками ЗМК місць поневолення дозволить отримати доступ до українських воїнів, яких досі відвідували представники міжнародних гуманітарних організацій.

Схожі новини