Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Держави Балтії підтримали декларацію G7 щодо підтримки України

  • 17.08.2023, 15:00
  • 432

Естонія, Литва і Латвія приєдналися до декларації «Групи семи» про підтримку України, яку ухвалили під час саміту НАТО у Вільнюсі, яку умовно називають також декларацією про «гарантії безпеки»

Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Спільну заяву опублікували прем'єр-міністри трьох балтійських держав.

Прем'єрка Естонії Кая Каллас, прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш та прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте заявили про приєднання декларації G7 про підтримку України.

«Ми будемо працювати з Україною у рамках цієї міжнародної рамки, щоб створити безпекові зобов’язання та механізми, які допоможуть Україні якнайшвидше перемогти у цій війні, підтримувати економічну стабільність та відбудову, забезпечити реалізацію реформ, стійкість та просування на її європейському та євроатлантичному шляху», — зазначили вони.

Прем'єри наголосили, що боротьба України з агресором допомагає захистити євроатлантичну безпеку і міжнародний порядок, заснований на правилах, та пообіцяли підтримувати Україну «до перемоги» і брати участь у міжнародних зусиллях для захисту її незалежності, демократії і добробуту, як і притягнення до відповідальності відповідальних за злочин агресії та інші.

«Ми твердо переконані, що лише членство у НАТО надасть Україні безпекові гарантії і надійний інструмент стримування, щоб запобігти новій агресії експансіоністської Росії. Членство України в НАТО також суттєво посилить євроатлантичну безпеку і стабільність. На саміті НАТО у Вільнюсі союзники погодилися, що майбутнє України — у НАТО. Ми продовжимо непохитну підтримку України, щоб вона якнайшвидше стала членом Альянсу», — зазначили прем'єри.

Вони обіцяють також співпрацювати з Україною на її шляху до ЄС та сподіваються на початок перемовин про вступ у 2023 році, після відповідної оцінки Єврокомісії.

«Сильна, незалежна і квітуча Україна, яка повністю інтегрована у євроатлантичну родину — це вкрай важливо для європейської безпеки», - зазначили прем'єри.

Схожі новини