Передплата 2024 ВЗ

Шоста людина в світі змогла вилікуватись від ВІЛ

  • 13.08.2023, 13:20
  • 3 479

Зазначається, що п’ятдесятирічному чоловіку, якому поставили діагноз ВІЛ ще у 1990 році, вдалося одужати після того, як йому пересадили кістковий мозок

ВІЛ. Фото умовне
ВІЛ. Фото умовне

У 2018 році цьому ж пацієнту з Женеви пересадили ці стовбурові клітини для лікування агресивної форми лейкемії, але вже без мутації. Це означало, що вірус все ще був здатний проникати в клітини пацієнта.

Та вже за 20 місяців, коли чоловік припинив приймання антиретровірусних препаратів, лікарі не виявили жодних слідів вірусу в його організмі. Поки що вчені не виключають можливості повернення вірусу, проте зараз пацієнт перебуває в стані тривалої ремісії.

Науковець з Інституту Пастера у Франції Асьє Саез-Ціріон зазначив, що якщо через 12 місяців не було жодних ознак вірусу, ймовірність того, що його неможливо буде виявити в майбутньому, значно вища.

Також він додав, що у конкретно цьому випадку, можливо, трансплантація усунула всі інфіковані клітини без необхідності знаменитої мутації.

Крім того, науковець вказав на важливу роль імуносупресивного лікування, яке було потрібним після трансплантації.

Перед цим людей змогли вилікувати у Берліні, Лондоні, Дююсельдорфі, Нью-Йорку та Сіті-оф-Хоуп.

За словами вчених, попереднім п’яти пацієнтам також трансплантували стовбурові клітини вже мутованого CCCR5. Ця клітина блокує проникнення ВІЛ у клітини організму.

Схожі новини