Передплата 2024 ВЗ

Жоден суддя Конституційного Суду не подав декларацію за 2022 рік

  • 10.08.2023, 16:30
  • 701

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков розповів, що наразі жоден суддя Конституційного Суду не подав декларацію за 2022 рік, і лише двоє — подали за 2021-й

Конституційний суд. Фото умовне
Конституційний суд. Фото умовне

Про це він сказав в інтерв'ю «Укрінформу».

"На сьогодні двоє суддів Конституційного Суду подали декларації за 2021-й рік і нуль — за 2022-й рік", — підкреслив він.

Водночас Новіков не зміг відповісти, скільки декларацій подали судді Верховного Суду, тому що в Реєстрі декларацій для них немає окремого блоку, вони зазначаються як просто судді, тому НАЗК не може розділити ці дані.

А втім, за його словами, загалом серед суддів динаміка подання декларацій — «дуже гарна». На початку цього тижня НАЗК повідомило, що загалом уже подали декларації 2465 суддів. Також вони щороку подають декларацію доброчесності, де зокрема вказують, чи подавали в попередні роки декларації про статки.

«Адже судді, які цього не робили, потенційно можуть надати недостовірні відомості в декларації доброчесності судді. Тому для них це ще і юридичне питання. Вони просто зобов’язані їх подавати, щоб не давати привід сумніватися у їхній доброчесності», — наголосив голова НАЗК.

За даними Новікова, майже 400 тисяч посадовців подали декларації за 2021 рік, майже 300 тисяч — за 2022-й. Серед них — десятки тисяч військових.

«Чому нам ще так важливо врахувати безпекові ризики при відкритті доступу до Реєстру декларацій? Тому що військові подають декларації, розраховуючи на те, що держава захистить їх під час війни», — зауважив Новіков.