Передплата 2024 ВЗ

«ЄС» за відновлення існуючого законодавства про е-декларування

  • 27.07.2023, 13:11
  • 350

Фракція «Європейська Солідарність» підтримує відновлення чинного законодавства про електронне декларування

Про це пише співголова фракції Ірина Геращенко на своєму телеграм-каналі.

Вона зазначає, що відповідне законодавство варто тільки оновити з урахуванням реалій повномасштабної війни — знищеного майна, тимчасово окупованих територій та безпекового фактора для тих, хто зараз на фронті. Геращенко закликала Кабінет міністрів врешті решт згадати про своє право законодавчої ініціативи і долучитись до виконання критеріїв Єврокомісії щодо членства України в ЄС.

«В країнах Східної Європи та Балтії, які стали членами ЄС, саме уряди відігравали ключову роль в законодавчих ініціативах для виконання умов членства. В Україні КМ самоусунувся від законотворчої ініціативи для виконання 7 вимог, необхідних для початку переговорів про членство в ЄС», — зауважує депутатка.

«Заяви урядовців, що Україна вже виконала чи то 85, чи то 100% передумов, викликають в партнерів відверте роздратування. Водночас, від уряду не було спрямовано до ВР жодного з необхідних для початку переговорів законопроєктів. Навпаки, всі ці проєкти реєструються від депутатів монобільшості, відповідної якості - чи то мова йде про Конституційний Суд, чи про Антимонопольний комітет. Уряд не спромігся подати законопроєкт про відновлення е-декларування, хоч багато про це говорить», — констатує Геращенко.

«Європейська Солідарність» за відновлення існуючого законодавства про е-декларування. Саме наша команда свого часу створила антикорупційну інфраструктуру, яка довела свою ефективність. Очевидно, в існуючий закон треба внести певні корективи, які стосуються знищеного окупантами майна, декларантів на окупованих територіях і військових на передовій", — вважає співголова фракції.

«Днями з урядовцями, відповідальними в КМ за євроатлантичну інтеграцію, ми в форматі погоджувальної ради обговорювали законопроєкти, необхідні до початку переговорів щодо членства в ЄС. Наша фракція закликала уряд згадати про їх конституційне право законодавчої ініціативи і взяти на себе функцію роздробки і подачі до ВР євроінтеграційних законопроєктів. Фахово написаних, які дійсно будуть відповідати аcquis. Як це відбувалося в усіх країнах ЄС», — повідомила Ірина Геращенко.
За її словами, на цій нараді обговорювалася й ідея нового законопроєкту про е-декларування. «ЄС» не буде підписувати цей законопроєкт як співавтори, бо ми виступаємо за відновлення існуючого закону, автором якого і була наша команда.

Найближчим часом у ВР буде винесено законопроєкт про е-декларування. Який з них — чи той, що вже пройшов профільний комітет і відновлює існуючу систему, чи нова редакція — це вирішить погоджувальна рада. Головне, що законопроєкт днями буде в порядку денному парламенту", — зауважує Ірина Геращенко.

«Але дуже погано, що уряд, який багато кричить про євроінтеграцію, нічого не робить для неї», — резюмує депутатка.

Схожі новини