Передплата 2024 «Добра кухня»

У Європарламенті закликають видати ордер на арешт лукашенка

  • 18.07.2023, 17:20
  • 693

Європарламентарі закликали Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видати ордер на арешт самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка

олександр лукашенко. Фото із мережі
олександр лукашенко. Фото із мережі

Комітет із закордонних справ ухвалив новий звіт про відносини ЄС з білоруссю 49 голосами за. Три євродепутати проголосували проти, два — утрималися.

У звіті євродепутати засудили репресії та порушення прав людини у білорусі. Наразі у країні за ґратами перебувають майже 1500 політичних вʼязнів, зокрема — адвокати, громадські діячі, журналісти й правозахисники. Понад 300 тисяч білорусів покинули країну через репресії з боку влади.

Депутати Європарламенту також визнали політичне, економічне, військове та культурне підпорядкування білорусі рф, що робить країну де-факто державою-сателітом, яка також приймає тактичну ядерну зброю під російським командуванням. Парламентарі закликали ЄС не визнавати жодних угод, укладених режимом лукашенка та росією.

У звіті також йдеться, що нещодавнє прибуття бойовиків «ПВК Вагнера» до білорусі створює нові потенційні ризики безпеці для України і Європейського Союзу, Європарламентарі вимагають ЄС визнати «ПВК Вагнера» терористичною організацією.

У Європарламенті також закликали посилити санкції ЄС проти мінська.

Схожі новини