Передплата 2024 ВЗ

Змінили адресу — врятували мозаїку?

Панно на стіні Винниківського ринку залишається в переліку цінних мистецьких творів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Виконавчий комітет Львівської міської ради врятував мозаїку на фасаді Винниківського ринку від можливого знищення. Виконком присвоїв ринковій мозаїці адресу — вул. Солодова, 4 — вул. Личаківська, 51.

До такого кроку вдалися че­рез те, що Восьмий апеляційний адміністративний суд дозволив виключити цю мозаїку з міського переліку мистецьких творів.

Своє рішення суд аргументу­вав тим, що панно має неправиль­ну адресу — вулиця Солодова. З позовом до суду звернулася компанія, яка має у власності Ви­нниківський ринок. Адвокати ар­гументували: мозаїка не має цін­ності, бо її створили в 90-х роках… Але архівні дані кажуть протилеж­не. Автором мозаїчного панно є художник Олександр Кошеваров, який створив його у 70-х роках, і ця мозаїка має мистецьку вагу.

Крім уточнення адреси мозаїки на стіні Винниківського ринку, до переліку історичних мозаїк викон­ком також додав твори за іншими адресами: вул. Університетська, 1, вул. Коперника, 3, вул. Мучна, 22, вул. Стецька, 4, вул. Грабов­ського, 3, вул. Вірменська, 23 та вул. Погулянка, 26−26-А.

Схожі новини