Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У день захисту дітей у Києві російська ракета вбила двох діток

На площі Ринок експонують світлини «Втрачене дитинство»

1 червня на площі Ринок дві виставки: про родини, які взяли прийомних дітей та про діточок, яких вбили рашисти. Фото авторки
1 червня на площі Ринок дві виставки: про родини, які взяли прийомних дітей та про діточок, яких вбили рашисти. Фото авторки

У четвер, 1 червня, з нагоди міжнародного дня захисту дітей, на площі Ринок у Львові відкрили виставку історій дітей, які загинули на війні «Втрачене дитинство». Проєкт ініціювала платформа пам‘яті «Меморіал», яка з березня 2022 року розповідає історії загиблих цивільних та військових втрат України у війні (за сприяння Львівської міської ради, Львівського туристичного офісу).

За офіційними даними ювенальних прокурорів, станом на травень 2023 року, через війну рф загинуло 480 українських дітей, ще 960 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Як розповіла представниця платформи пам’яті «Меморіал» Анастасія Абрамець, експозиція «Втрачене дитинство» — історії дітей різного віку: від ненароджених, які загинули у животику мами, до майже дорослих молодих людей… «І це лише маленька часточка з тисяч жахливих історій, які трапилися з вини росіян, — каже. — Кожна смерть жахлива, але загибель дітей це особливий біль. Ми зібрали ці розповіді, щоб привернути увагу до величезної трагедії нашої нації, щоб зберегти пам’ять про тих, чиє життя відібрали так рано. Наша мета — зберегти пам’ять про кожну людину, яка загинула у цій війні».

На виставку прийшло чимало львів'ян, серед яких вимушені переселенці. Дехто приніс парну кількість квітів, обмотаних чорною траурною стрічкою.

З сумом дізнаюся шокуючі історії дітей, які загинули через рашистів. Дніпрянка Анна померла в 15-річному віці. Її життя обірвала російська ракета, яка влучила в дім у Дніпрі, де жила дівчина з родиною. Артемчик не дожив і до двох років, в його дім у Кривому Розі влучила ворожа ракета. Брати Прийменки — 15-річний Артем, 10-річний Єгор та 5-річний Кирило загинули разом, коли російська ракета впала на подвір'ї їхнього дому у Сумах… Брат і сестричка Ніколь та Денис та їхній 14-річний дядько Володимир загинули, коли російські бомби впали на їхній дім на Житомирщині… 9-річний Микита Левченко спав у своєму ліжечку в Запоріжжі, коли російська ракета прилетіла у його будинок. Поліні було 8 років, коли вона вмовила батьків вийти у двір дому в Маріуполі, де точилися бої: мінометний обстріл обірвав її життя.

Сльози на очах від історії, яка трапилася у столиці. Дитина Богдана і Віки Замченків не встигла народитися. Ворожий ударний дрон влучив в будинок у Києві, забрав життя молодої пари і їхньої ненародженої дитинки.

Начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь розповіла для «ВЗ», що ця виставка експонувалася за кордоном, найближчим часом помандрує в інші регіони України.

«Ми не повинні забувати дітей, яких вбила росія, — каже пані Христина. — Представники платформи пам’яті „Меморіал“ збирають історії про дітей та дорослих, які загинули через війну рф. Мета виставки — розповісти ці шокуючі історії широкому загалу. Ці історії зібрані від різних джерел — від родичів цих дітей. Важливо вчасно фіксувати такі історії та розповідати про них. В день захисту дітей вночі в Києві загинули двоє діток. Тому ця виставка у Львові вкрай важлива, аби розповісти світу всю правду».

Схожі новини