Передплата 2024 «Добрий господар»

Кінотехнології з «Аватару» використовують для діагностики генетичних захворювань

  • 23.01.2023, 19:30
  • 890

Команда вчених у Лондоні дослідила розвиток захворювань рухового апарату, використавши технології штучного інтелекту та спеціальних костюмів

Скрін із відео про створення фільму "Аватар"
Скрін із відео про створення фільму "Аватар"

Науковці опублікували два дослідження щодо м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) та атаксії Фрідрейха (ФА).

Як відомо, ці захворювання впливають на рух і зрештою призводять до паралічу.

Поки що від жодної із хворіб немає ліків, але дослідники сподіваються, що нові знання значно прискорять пошук нових методів лікування.

Команда об'єднала дані про рухи людини з пристроїв, які обладнали медичною технологією штучного інтелекту, як у фільмі «Аватар».

"Наш підхід збирає величезну кількість даних про рухи всього тіла людини — більше, ніж будь-який невролог матиме точність або час для спостереження за пацієнтом", — пояснив професор Імперського коледжу Лондона Альдо Фейсал.

Він додав, що технологія штучного інтелекту створює цифрового двійника пацієнта та дозволяє робити точні прогнози щодо прогресування хвороби окремого пацієнта.

У дослідженні взяли участь 21 хлопець віком від 6 до 17 років, у яких діагностували м’язову дистрофію Дюшенна, а також 17 здорових осіб. Спостереження відбувалися упродовж року: обстеження здійснювали на початковому етапі, через 6 та 12 місяців.

9 пацієнтів з ФА та 9 здорових осіб також відбули клінічні випробування.

Для дослідження використали костюм для контролю руху.

Науковці також сподіваються, що незабаром цю технологію можна буде застосувати для діагностики та моніторингу інших хворіб руху. Наприклад, щодо деменції, інсульту та ортопедичних захворювань.