Передплата 2024 ВЗ

Як віддалена робота впливає на здоров’я людей та як його зберегти в умовах дистанційки?

  • 21.10.2022, 14:56
  • 1 502

Працювати віддалено зручно та цікаво, проте, дистанційна робота чи навчання можуть мати негативний вплив на здоров’я людини. Уникнути його допоможуть наступні поради.

Поради, як зберегти здоров’я в умовах віддаленого формату навчання та роботи

Пандемія Covid-19 назавжди змінили життя людей по всьому світу. Згідно зі статистичними даних після суворого карантину все більше людей почали шукати віддалені вакансії, адже, працювати вдома зручно та комфортно. Проте, дистанційна робота може негативно впливати на людину, особливо її здоров’я та психологічний стан.

Як віддалена робота впливає на життя та здоров’я людей?

Сьогодні важко уявити життя сучасної людини без інтернету. В мережі користувачі не лише спілкуються, але й замовляють товари та послуги, грають на таких сайтах, як b-p.com.ua, вчаться, шукають роботу тощо. Саме про дистанційну роботу та онлайн навчання піде мова далі.

На перший погляд, може здатися, що працювати та навчатися віддалено дуже зручно. Проте, результати опитування, яке нещодавно проводилось, показало, що 64% людей, які перейшли на дистанційну форму роботи чи навчання скаржаться на погіршення самопочуття, збільшення ваги тіла. Крім цього, від сидячої роботи з’являються проблеми зі спиною, хребтом та шиєю. Іноді можуть з’являтися головні болі.

Деякі респонденти зізнались, що вони відчувають апатію, а їхній психологічний стан близький до депресивного. У людей, які працюють віддалено знижується креативність та увага та падає показник продуктивності загалом. Так стається через брак спілкування, адже, перебуваючи вдома перед монітором, люди недостатньо спілкуються між собою.

Ще однією «проблемою» дистанційки є те, що людям важко налагодити робочий режим дня. При відсутності контролю з боку вищого керівництва вони починають лінуватися. Крім цього, люди втрачають відчуття часу та проводять за комп’ютером не 8 годин, як зазвичай на роботі, а на 1−2 більше.

Що цікаво, на погіршення психологічного здоров’я більше скаржаться жінки.

Як мінімізувати негативний вплив дистанційки на здоров’я людини?

Щоб віддалена робота та навчання мали лише позитивний вплив, необхідно дотримуватись кількох простих рекомендацій:

  • вранці потрібно прокидатися за 1,5−2 години до початку робочого чи навчального дня;
  • не перепрацьовувати та виділяти час на повноцінний відпочинок;
  • дотримуватись розпорядку дня, який потрібно скласти заздалегідь;
  • в процесі роботи чи навчання не забувати робити перерви та відволікатись;
  • обідати щодня в одній і ті й же годині, не забувати про перекуси.

Щоб почувати себе бадьоріше, здоровіше та активніше варто час від часу нагадувати собі про переваги дистанційки та не концентруватись на негативних моментах. До плюсів віддаленого навчання та роботи відносять:

  • відсутність конфліктних ситуацій з колегами чи однокласниками;
  • працівник виконує чітко поставлені завдання, не перекладаючи їх на інших та не делегуючи свої обов’язки;
  • гнучкий графік, який не має чітких рамок, його можна підлаштувати під себе.

Зрештою, дистанційна робота та навчання допомагають економити час та кошти, адже, люди працюють та вчаться вдома.