Передплата 2024 «Добра кухня»

7 кроків до щастя

  • 06.10.2022, 03:00
  • 1 723

У всі віки люди намагалися дати визначення поняттю «щастя»

Та це не так просто, бо у кожного щастя — своє. Це залежить і від віку, і від рівня свідомості людини, і від епохи, в якій вона живе. Але все-таки в Тлумачному словнику можна прочитати, що «щастя — це стан цілковитого задоволення життям».

Учені 15 країн вирішили про­вести соціологічне дослі­дження щодо кількості щас­ливих і нещасних людей у світі. І виявилося, що співвідношення щасливих і нещасних відповідає пропорціям знаменитого «золо­того перетину» (менша частина цілого так відноситься до більшої, як більша до цілого). Золота про­порція дорівнює числу 1,618 і ви­ражає співвідносність та гармоній­ність багатьох природних об'єктів. Отож дослідники дійшли висновку, що співвідношення між щасливи­ми і нещасливими людьми не ви­падкове. А підкоряється загальній структурі закономірностей, влас­тивих природним об'єктам. Але статистика статистикою, адже все в наших руках. І якщо ви хочете бути щасливими (а хто ж не хоче?), то будьте. А для цього потрібно:

  • Любити своїх близьких. Проводьте з ними більше часу і частіше почуватиметеся щасли­вими.
  • Отримувати задоволення від своєї професії. Не бійтеся поринати з головою у свою улю­блену справу. Якщо вам подоба­ється ваша професія, працюйте якомога більше. Коли ж ні - змі­ніть її. Це принесе користь і вам, і суспільству. На роботі ми прово­димо більшу частину свого життя, і не можна перетворювати процес праці в тортури.
  • Допомагати людям. До­помагаючи іншим, ви знімаєте з себе психічні та фізичні стреси. Внаслідок цього підвищується задоволення життям. Щастя, яке ми даруємо іншим, робить нас щасливішими, ніж щастя, яке ми отримуємо.
  • Намагатися бути щасли­вим. Поспостерігайте за собою, з’ясуйте, що сприяє поліпшенню вашого настрою, що вас радує і прагніть до цього.
  • Вести активний фізичний спосіб життя. Поки що не зовсім зрозуміло, чому будь-яка фізична активність приносить здоровій людині справжнє задоволення. Академік Павлов називав це по­чуття «м'язовою радістю». Існує думка, що під час фізичних зусиль (будь-який вид спорту, танці, фі­зична робота) в мозку виробля­ється своєрідний гормон-нарко­тик, який призводить до ейфорії.
  • Внести у своє життя еле­мент новизни. Стійкі звички, схильність до одного місця робо­ти, кола спілкування. Проведення відпустки із року в рік в одному й тому самому місці - все це непо­гано. Але людині потрібні новизна, можливість спонтанних вчинків. Починати можна з найпростішого, наприклад, спробуйте інколи їз­дити на роботу незвичним марш­рутом, візьміть відпустку в нетра­диційну пору року…
  • Не впадати у відчай, якщо часом почуваєтеся глибоко не­щасним. Це закон психологічного маятника: якщо сьогодні ви щас­ливі, то неминуче прийде проти­лежний настрій, причому ті, у кого маятник особливо сильно відхи­ляється у «плюсовий» бік, повинні змиритися з тим, що великим буде і «мінусове» відхилення. Шлях до щастя лежить через подолання перепон — таке життя. Тож вчимо­ся керувати своїм настроєм. Адже все в наших руках. І навіть щастя!

Нінель Кузнецька.

Схожі новини