Передплата 2024 «Добра кухня»

Площу біля скульптури Лева до сторіччя ЗУНР ремонтуватимуть ще два тижні

Наслідки буревію “коштували” бюджету аж 400 тисяч гривень

Площа, на якій у 2018 році встановили скульптурну композицію Лева (до століття ЗУНР, що на вулиці Городоцькій, 40) обгороджена і закрита на реконструкцію. Львів’яни обурюються, чого раптом новенький пам’ятник потребує ремонту? На встановлення скульптурної композиції з нагоди 100-річчя ЗУНР з міського бюджету виділено 3,5 млн грн: 2 млн грн — на виготовлення бронзової скульптурної композиції, 1,5 млн грн — на реконструкції площі, де постав монумент.

Фото "ВЗ"
Фото "ВЗ"

Як пояснив у коментарі для «ВЗ» голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля, пам’ятнику Леву нічого не загрожує, дефектів немає. А ось площа після червневих наслідків негоди вкрай понищена і потребує ремонту. Процес відновлення площі затягнувся і, за прогнозами чиновника, триватиме ще два тижні.

«На площі порушено благоустрій, — каже Андрій Зозуля. — Під час буревію фасадна стіна впала, пошкодила підпірні стінки, лавки, підсвітка та інші елементи. Зараз там проводяться відновлювальні роботи. До місяця роботи завершаться, або через два тижні».

З досьє «ВЗ»

Фігура лева зроблена з бронзи світлого кольору, а виноградна лоза — з полірованої бронзи. Камені — блоки світло-сірого граніту. Висота лева — 3 м, загальна висота скульптури — 3,5 м.

Основна ідея скульптурної композиції: лев, що просинається, — як алегорія на молоду країну, яка зародилася на уламках Австро-Угорської імперії. Бронзова фігура лева розташована на блоках дикого каменю, Лев піднімається по них вгору. Між каменями на рівні землі є маленька виноградні лоза з гроном винограду, що є символом проростання життя від маленької кісточки до великого виноградника — Вільної України

Читайте також: Наслідки червневої грози обіцяють ліквідувати до кінця… липня

Схожі новини