Передплата 2024 «Добрий господар»

"Бунт на кораблі": керівники одного з департаментів Нацбанку звільнилися повним складом

  • 02.07.2021, 11:45
  • 625

Кажуть, що НБУ «далеко відійшов від стандартів»

Дев’ятеро керівників департаменту ліцензування Національного банку України оголосили про звільнення, стверджуючи, що регулятор «далеко відійшов від стандартів» роботи.

НБУ стверджує, що на роботу департаменту це не вплине.

Про звільнення керівництва департаменту ліцензування НБУ повідомив у Facebook його керівник Олександр Бевз.

«Продовження нашої роботи в Національному банку наразі є неможливим. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, неприпустимі в роботі Національного банку України», — написав він.

Також, за словами Бевза, працівники, які вирішили звільнитися, вважають: НБУ «далеко відійшов від стандартів». Серед них назвали прозоре прийняття та своєчасне оформлення рішень, невтручання у наглядові процеси, незалежну роботу колегіальних органів НБУ тощо.

Національний банк України підтвердив звільнення дев’ятьох працівників департаменту ліцензування, але додав, що на роботу підрозділу це не вплине.

«На сьогодні штат департаменту ліцензування — це 107 одиниць. Працівники департаменту забезпечують повноцінне виконання підрозділом своїх функцій», — йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

Департамент ліцензування Нацбанку відповідальний за доступ на ринок нових компаній, погодження керівників банків, дозволи на купівлю банків і фінансових компаній, а також злиття та поглинання, оцінку корпоративного управління та структур власності тощо.

Із чим саме пов'язане рішення працівників департаменту ліцензування НБУ, Олександр Бевз не уточнив. Але в березні 2021 року стало відомо, що Нацбанк співпрацює з Офісом генерального прокурора у розслідуванні ймовірних зловживань щодо «ПриватБанку».

Тоді видання KyivPost із посиланням на документ Офісу генпрокурора повідомило про розслідування щодо першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової та ще кількох співробітників НБУ, які займалися розслідуванням виведення грошей із «Привату» та націоналізацією банку у 2016-му. Їм нібито закидають держзраду та розкрадання державних коштів. Сама Рожкова заявила, що нічого не знає про розслідування.

За даними KyivPost, правоохоронці ведуть розслідування щодо Рожкової через те, що Нацбанк «поділився інформацією» з компаніями, які залучили до розслідування щодо «ПриватБанку».

Тоді в Офісі президента заявляли, що стурбовані «внутрішніми чварами» в Нацбанку, і закликали його керівництво «відкинути персональні амбіції».

Читайте також: Президент ввів у дію санкції РНБО проти російських банків на окупованих територіях

Схожі новини