Передплата 2024 ВЗ

У НАТО стурбовані стрімким зближенням Мінська та Москви

  • 06.06.2021, 13:55
  • 480

Ситуація в Білорусі стане однією з тем майбутнього саміту НАТО в Брюсселі, а поточна співпраця режиму Олександра Лукашенка з Росією викликає серйозну стурбованість в Альянсі

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому тижневику Welt am Sonntag.

За його словами, країни-члени НАТО «серйозно стурбовані» тісною взаємодією між президентами Володимиром Путіним і Олександром Лукашенком в останні місяці. Столтенберг також констатував, що Білорусь стає «все більш залежною» від Росії.

Генсек НАТО застеріг Москву і Мінськ від дестабілізації ситуації на сході Альянсу, підкресливши, що країни НАТО готові захищатися.

«НАТО — це оборонний союз. Я не хочу занадто багато спекулювати [на цю тему]. Але ми пильні і дуже уважно стежимо за тим, що відбувається у Білорусі. І звісно, у надзвичайній ситуації ми готові боронити союзників від будь-якої загрози», — заявив Столтенберг.

Читайте також: Офіційний сайт НАТО «заговорив» українською

Генсек Альянсу також відзначив зростання активності у відносинах між Росією і Китаєм, які, як він вважає, «все тісніше співпрацюють як у політичному, так і у військовому планах».

Столтенберг звернув увагу, що Москва і Пекін все частіше координують свої дії у міжнародних організаціях, зокрема в ООН, а також «проводять спільні військові навчання, далекі польоти бойових літаків і морські операції, інтенсивно обмінюючись досвідом в галузі озброєнь і контролю над Інтернетом».

«Це — новий вимір і серйозний виклик», — підкреслив він.

Саміт НАТО відбудеться 14 червня в Брюсселі, у ньому візьме участь і президент США Джо Байден.

5 червня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс продовжить забезпечувати надійне стримування і захист від ворожих дій Росії, проте вірить у можливість діалогу з Москвою.

Схожі новини