Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Художники-дипломати – перехресні стежки»

Виставка під такою назвою відкрилася у Музеї Митрополита Андрея Шептицького

Ця мультимедійна виставка покликана наблизити до нас призабуті та маловідомі в Україні імена видатних митців, які змушені були покинути рідну землю. «Ідея проєкту полягає у тому, щоб представити твори визначних українських художників анімаційним способом, аби зацікавити молодь і дитячу аудиторію», — розповіла авторка ідеї проєкту Христина Береговська.

Фото автора
Фото автора

«Ми вибрали 16 творів 16 мит­ців Канадсько-української мистецької фундації, оскіль­ки це найбільша збірка українських ху­дожників світу в діаспорі. Нам дали дозвіл на створення анімацій, тоб­то оживлення сюжетів відомих картин. Чому „художники-дипломати“ і чому „перехресні стежки“? Кожен із худож­ників, яких ми представили, є у світі ам­басадором української культури і укра­їнськості. Галина Мазепа представляла українськість у Венесуелі, Борис Крюков — в Аргентині, Дністровський, Гуцалюк — у США, Глущенко, Грищенко, Софія За­рицька — в Європі. Митрополит Андрей Шептицький вкладав гроші у навчан­ня талановитих митців, адже вважав їх майбутніми амбасадорами української культури. І кожен із представлених ху­дожників напряму чи опосередковано мав зв’язок із Шептицьким», — підкрес­лила Христина Береговська.

Фото автора
Фото автора

«Кожен з цих художників змушений був покинути Україну, рятуючи свої жит­тя у міжвоєнний і повоєнний час, — роз­повів директор Музею Митрополита Андрея Шептицького отець Севастіян Дмитрух. — Адже були свідомі того, що їх може чекати у тоталітарній радянській системі. На виставці є інсталяція, яка складається з ангелів, — без пальців, без рук, без ніг, без крил… Кожен з нас при народженні отримує свого ангела-хоро­нителя. Наші ангели ніби передають весь трагізм долі українських митців».

За словами пані Береговської, робо­та над проєктом тривала два роки. «Коли буде знято карантинні обмеження, пла­нуємо показати виставку в Канаді, США та Європі, — каже авторка ідеї проєкту. — Плануємо розширити географію і кіль­кість художників, роботи яких будуть ані­мовані, адже ще не представлені Велика Британія і Австралія».

Фото автора
Фото автора

Схожі новини