Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що чекає на ринок онлайн-кредитування в 2021 році?

  • 10.03.2021, 10:22
  • 1 328

У 2021 році кредити в Україні почали видавати за новими правилами, відповідно до закону № 891-ІХ, який почав діяти в 2021 році. Постанова стосується сфери споживчого кредитування, частиною якої є також і мікропозики.

Що чекає ринок онлайн-кредитування? Як МФО будуть адаптуватися до нових умов? Які компанії не виживуть? Про все це — прямо зараз в нашому матеріалі.

Ринок МФО-2021: нові правила

Що зміниться у 2021 році? Давайте поговоримо про правила, які вже вступили в силу і про які ви можливо ще не знаєте.

  1. Мінімальні пеня і штрафи. Сума неустойки не повинна бути вищою за подвійну суму кредиту (якщо сума кредиту не перевищує розмір мінімальної заробітної плати). Пеня і штрафи не можуть бути збільшені за домовленістю сторін.
  2. Відсоткова ставка. Відсоток по кредиту, умови погашення відсоткового боргу, порядок розрахунку ставки заборонено змінювати в бік погіршення. Навіть при порушенні умов договору МФО не має права змінювати ставку.
  3. Кредитна історія. Позичальник повинен надати МФО згоду на перевірку даних в БКІ. Мається на увазі збір, зберігання і використання інформації. Якщо клієнт такої згоди не дасть — у видачі кредиту має бути відмовлено.
  4. Робота з даними. Кредитні організації, в тому числі МФО, зобов’язали передавати відомості про всіх споживчих кредитів в БКІ Єдиного реєстру України, навіть якщо мова йде про переуступку прав вимоги. Бюро повинні обробляти отриману від кредиторів інформацію протягом 3−7 робочих днів.
  5. Кількість бистрозаймів. Позичальники, які беруть кредити, але не збираються їх повертати, не зможуть отримувати безмежну кількість онлайн-позик. Це правило розроблено для того, щоб знизити рівень проблемної заборгованості в банках.
  6. Розкриття інформації. МФО зобов’язали інформувати клієнтів про повну вартість кредиту. Йдеться про річну ставку і комісію за видачу. Заборонено вказувати в рекламі відсоткові ставки, які будуть діяти тільки під час пільгового періоду (0%, 0,01%).

Нацбанк зобов’язав МФО розміщувати всі умови оформлення мікрокредитів на своїх веб-сайтах. Інформація повинна бути чесною і прозорою. У той же час МФО дозволили не показувати клієнтам паспорт кредиту, якщо його сума не перевищує розмір мінімалки. Якщо розмір кредиту вище — паспорт потрібно надавати в обов’язковому порядку.

Чи готові МФО до змін? Хто піде з ринку?

Як відреагували МФО на нові правила? Частина компаній — позитивно, частина — негативно. Мілоан, Майкредіт, Манівео та інші організації, які давно працюють на ринку, швидко адаптувалися до змін в законодавстві. «Надуті» компанії вже в 2020 році почали виходити з ринку. Одні не пережили карантин, інші не пройшли перевірку Національного банку.

У компанії Miloan нам розповіли, що вже давно змінили умови видачі швидких позик, щоб вони відповідали новим вимогам Закону України. Мікропозики на суму до 6000 гривень (нижче мінімалки) видаються згідно правилам: сума штрафних санкцій у разі прострочення не перевищує подвійного розміру кредиту. Всі вимоги по відсотковій ставці також враховані. І правда, відвідавши офіційний сайт компанії, ми на головній сторінці знайшли повний опис умов кредитування, а також приклад розрахунку відсотків.

У Мілоан можна оформити кредит на суму від 500 до 15 000 гривень на термін від 1 до 30 днів. Відсоткова ставка для нових клієнтів становить 0,01% в день — діє весь період користування позикою. При наступних зверненнях ставка може становити від 1,2 до 1,9% в день. Отримати кредит можуть усі: від студентів до пенсіонерів — без зайвих перевірок та дзвінків.

Схожі новини