Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європейський регулятор лікарських засобів застерігає держави-члени ЄС від дострокового схвалення російської вакцини

  • 08.03.2021, 15:45
  • 609

У Європейському агентстві лікарських засобів (EMA) попередили країни-члени Європейського союзу, що не варто давати національного дозволу на російську вакцину «Супутник V»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Там радять дочекатися завершення усіх перевірок безпечності.

«Нам потрібні документи, які ми можемо переглянути. У нас також зараз немає даних… про вакцинованих людей», — сказала 7 березня австрійському телеканалові ORF голова правління EMA Кріста Віртумер-Гохе.

Вона заявила, що наразі триває перевірка російської вакцини фахівцями EMA.

«Пакети даних надходять від російських виробників, і, звичайно ж, що вони будуть перевірені, відповідно до європейських стандартів якості, безпеки та ефективності», — сказала вона, додавши, що вакцина зможе отримати дозвіл у ЄС, коли всі перевірки щодо безпечності будуть проведені.

Європейський регулятор лікарських засобів 4 березня заявив, що почав «поточний огляд» вакцини від COVID-19 «Супутник V», тобто вивчає дані про неї, які надходять із різних джерел.

На початку лютого в медичному журналі The Lancet була оприлюднена стаття творців російської вакцини про проміжні результати третьої фази клінічних досліджень, у якій йдеться, що ефективність цієї вакцини проти симптоматичного перебігу COVID-19 становить 91,6% - приблизно на тому ж рівні, що і у основних західних вакцин.

EMA вже схвалило вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca/Oxford і, як очікується, винесе свій вердикт щодо однодозової вакцини Johnson & Johnson наступного тижня. Також тривають перевірки вакцин-кандидатів CureVac і Novavax.

На початку цього місяця Словаччина отримала першу партію доз «Супутник V», ставши другою державою-членом ЄС, яка одержала вакцину, після Угорщини, навіть незважаючи на те, що у неї немає схвалення EMA.

7 березня першу партію російської вакцини отримала Північна Македонія, яка не є членом ЄС.

Голова Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв, який профінансував вакцину і відповідає за її продаж по всьому світу, заявив 4 березня, що країна зможе надати вакцину для 50 мільйонів європейців із червня, якщо вона буде схвалена EMA.

Читайте також: Білорусь розпочне виробництво російської вакцини «Супутник V»

Схожі новини