Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Японці почали косплеїти "кіборгів" та відтворювати бої на Донбасі

  • 22.02.2021, 18:55
  • 975

Молоді ентузіасти з Японії відтворюють образи українських військових на Донбасі - та ще й з "приголомшливою реалістичністю"

Про це розповідає «Радіо Свобода».

За словами видання, йдеться про так званих косплеєрів (від англійського «costume player») — людей, які за допомогою костюмів та аксесуарів «перевтілюються» в певних персонажів і роблять фотосесії в декораціях, які відтворюють реальні місця та події.

Перші фотографії таких косплеєрів поширив у Facebook перекладач з японської мови Борис Мороз. На перший погляд, їх цілком можна прийняти за реальні сцени з Донецького аеропорту.

На одному із зображень — чоловік у військовій формі, в руках — зброя, поряд — консервована їжа. На інших фото — начебто «кіборги», що позують перед українським прапором із написом «79 окрема десантно-штурмова бригада».

Фотографії японських косплеєрів поширив у Facebook перекладач Борис Мороз
Фотографії японських косплеєрів поширив у Facebook перекладач Борис Мороз

Як пояснює «Радіо Свобода», все це — робота японських косплеєрів, які дедалі більше цікавляться конфліктом на Сході України. Вони не тільки знімаються у фотосетах, а ще й беруть участь в імпровізованих битвах за допомогою зброї для страйкболу. У цьому виді спорту використовують спеціальні рушниці, які стріляють пластиковими кулями та не завдають шкоди, але виглядають дуже подібно до справжньої зброї.

Один з учасників таких «битв», Хаято Сато, заявив «Радіо Свобода», що спочатку ентузіасти переважно відтворювали образи американських військовослужбовців, але згодом зацікавилися і країнами колишнього Радянського Союзу.

«Деякі японські військові фанати винаймають спеціальні „студії“ у занедбаних будівлях і лісах заради фотосесій, аби відтворити конфлікт на Донбасі», — наголошує сайт, додаючи, що найвідоміша із цих студій розташована у лісі поблизу гори Фудзіяма (година фотосесії там коштує 320 доларів).

Читайте також: Японія виступила проти повернення Росії у G7

Однак, за словами косплеєрів, жодного ідеологічного підґрунтя в їхньому хобі немає. Вони кажуть, що для них це просто більш просунута версія дитячої гри у ковбоїв та індіанців.

Костюми й обладнання купують переважно на спеціалізованих форумах, і це — недешеве задоволення, зазначає видання. Наприклад, щоб повністю відтворити вигляд одного типового українського або російського військового, доведеться заплатити до 2 000 доларів і витратити чимало часу, щоб знайти все необхідне. На деяких фотографіях можна навіть побачити місцеву горілку та докторську ковбасу.

Схожі новини