Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Зеленського після атаки на е-декларування хочуть через КСУ скасувати й люстрацію

  • 26.12.2020, 14:47
  • 669

Закон «Про очищення влади» має бути визнаний неконституційним

Таку позицію висловив представник президента Зеленського у Конституційному суді, народний депутат з фракції «Слуга народу» Федір Веніславський у коментарі РБК-Україна.

«Я думаю, що правильний варіант, щоб КСУ нарешті вирішив це питання щодо конституційності закону про очищення влади, і, на моє переконання, є всі підстави, щоб визнати його таким, що не відповідає Конституції України», — цитує видання представника Зеленського.

Як відомо, президент Володимир Зеленський раніше говорив, що люстрацію треба скорегувати, а Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прямо заявив, що не підтримує люстрацію. За президентства Володимира Зеленського на високі державні посади повернулися чимало люстрованих чиновників із команди Януковича. Зокрема, першим главою Адміністрації президента Зеленський призначив люстрованого Андрія Богдана. Одне з останніх призначень — голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, який теж підпадав під закон «Про очищення влади».

Як відомо, ексочільник ОПУ Андрій Богдан заявив, що представник президента у КСУ Федір Веніславський знав про підготовку скандального рішення КСУ щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. «Він не міг не знати. Це його робота, він не міг не попередити про загрозу», — сказав Андрій Богдан в інтерв’ю УП. Богдан також переконаний, що про таке рішення знали і в спецслужбах і вони мали доповісти про це Зеленському.

«Це неможливо, не існує такого варіанту, щоб вони не доповіли». Про те, що текст рішення Конституційного суду Офіс президента України отримав ще до офіційного оприлюднення на сайті суду, представник Зеленського у КСУ Федір Веніславський також підтвердив в інтерв'ю Радіо Свобода 10 листопада.

27 жовтня 2020 року КСУ визнав неконституційними положення антикорупційного законодавства. На основі цього рішення КСУ за даними Національного агентства з питань запобігання корупції суди стали масово зупиняти справи проти топ-чиновників та народних депутатів, загалом через рішення Конституційного Суду суди припинили розгляд близько 1200 справ і можуть переглянути уже винесені вироки у 200 справах, на сотні мільйонів гривень.

Закон «Про очищення влади» (про люстрацію) був ухвалений Верховною Радою України як одна з головних вимог Революції Гідності у 2014 році. Електронне декларування статків високопосадовців запроваджене у 2016 році на виконання закону «Про запобігання корупції».

Схожі новини