Передплата 2024 «Добра кухня»

Довічна недоторканність для Путіна: у РФ зареєстрували скандальний законопроєкт

  • 05.11.2020, 12:55
  • 637

До російської Держдуми внесли законопроєкт, яким пропонується гарантувати довічну недоторканність колишнім президентам країни

Про це повідомляє «Парламентська газета» РФ.

«Згідно з документом, президент РФ, що припинив виконання своїх повноважень, має недоторканність. Його не можуть притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності, а також затримати, заарештувати, обшукувати або допитувати.

Недоторканність експрезидента поширюється на займані ним житлові та службові приміщення, транспортні засоби, засоби зв'язку, а також належні йому документи, багаж і листування".

Відзначається, що цей проєкт підготували через ухвалення оновленої Конституції Р Ф, де передбачена недоторканність для президентів ст. 92−1.

Читайте також: «Насправді це страшно». У законопроєкті «про протидію дезінформації» побачили методи, запозичені з Росії

При цьому позбавити експрезидента недоторканності зможуть в разі висунутого Держдумою звинувачення в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину.

Рішення про позбавлення недоторканності експрезидента Рада Федерацій повинна ухвалити не пізніше ніж через три місяці після висунення звинувачення. Якщо за цей час рішення не буде затверджено, то таке звинувачення вважатиметься відхиленим.

Законопроєкт вніс глава комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і держбудівництва Андрій Клішас і глава думського комітету з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков.

Наразі, згідно із законом, РФ колишній президент може бути позбавлений недоторканності, якщо проти нього порушили кримінальну справу за фактом скоєння ним тяжкого злочину в період виконання своїх повноважень.

Схожі новини