Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мінрегіон забезпечить всіх українців лічильниками тепла та гарячої води

  • 31.08.2020, 16:55
  • 754

Установка лічильників допоможе скоротити рахунки в платіжках за компослуги

Міністерство розвитку громад і територій (Мінрегіон) має намір забезпечити всіх споживачів комерційним обліком тепла та гарячої води. Про це пише Урядовий портал, посилаючись на слова заступника міністра розвитку громад і територій України Наталії Хоцянівської.

Зазначається, що наразі Мінрегіон розробляє можливість внесення змін до законодавства та отримання з державного бюджету коштів для фінансування робіт зі встановлення вузлів комерційного обліку в тих будівлях, де вони відсутні. З цією метою здійснюється детальний аналіз ситуації з облаштування вузлів комерційного обліку теплової енергії та гарячої води в кожному регіоні України та визначається потреба в коштах для їх встановлення протягом 2020−2021 років.

«Зараз у житлових будинках не забезпечений стовідсотковий облік комунальних послуг, попри вимоги Закону України „Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання“. І заручником цієї ситуації є споживач, адже він оплачує послуги за нормами, які, в більшості випадків є завищеними. Тому одне з пріоритетних завдань, які мають вирішити, — це питання обліку», — цитує прес-служба Хоцянівську.

За її словами, спочатку необхідно встановити вузли комерційного обліку теплової енергії та постачання гарячої води, адже саме послуги з теплопостачання займають у платіжці споживача найбільшу частку.

Повідомляється, що за даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, в Україні житлові будівлі оснащені на 81,3% - лічильниками теплової енергії, 17,0% - лічильниками гарячої води, 74,6% - лічильниками питної води.

За інформацією прес-служби, якщо прилад обліку не встановлено, мешканці оплачують послуги за встановленими нормами споживання, які є розрахунковими.

«Платіжки споживача мають бути реальними та враховувати лише ті обсяги тепла або води, які фактично спожиті споживачами у відповідній будівлі й зафіксовані приладами обліку», — цитує прес-служба Хоцянівську.

Схожі новини