Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перерахунок пенсій: хто отримає на 570 грн більше

  • 03.07.2020, 09:32
  • 19.9K

В Україні в грудні мінімальну пенсію підвищать на 57 грн – до 1769 грн. Максимальна виплата при цьому збільшиться на 570 грн і складе 17 тисяч 690 грн.

Про це йдеться в затвердженому бюджеті Пенсійного фонду на 2020 рік. Разом з тим виростуть і доплати для пенсіонерів за стаж. Так, за кожен рік понад нормативного стажу (від 30 років для жінок і 35 — для чоловіків) має бути надбавка в розмірі 1% прожиткового мінімуму. Наприклад, якщо жінка відпрацювала 40 років замість необхідних 30, то вона зараз може розраховувати на надбавку в 171,2 грн, а з грудня — 176,9 грн. Всього підвищення можуть відчути на собі 6,8 млн осіб.

Що важливо знати про пенсійну систему в Україні:

Перше — пенсіонерів більше, ніж працівників, і ситуація погіршуватиметься

За даними Федерації роботодавців, в Україні 10,6 млн працівників на 11,3 млн пенсіонерів. Щоправда, є ще самозайняті та підприємці. Загалом же один працівник утримує своїми внесками одного пенсіонера.

З мінімальної зарплати до Пенсійного фонду надходить всього 889 грн, а з середньої зарплати — приблизно 1,8 тис. грн. Зрозуміло, цих грошей катастрофічно не вистачає. «Прогалина» в ПФУ досягає понад 170 млрд грн.

Міжнародна організація праці підрахувала, що до 2050-го кількість пенсіонерів в Україні збільшиться на 43,9%. Чинна система за таких обставин просто зруйнується.

Друге — пенсії в Україні скоротили 2017 року, більшість опинилася за межею бідності

Усі майбутні пенсії урізали в рамках пенсійної реформи 2017-го, змінивши формулу. Якщо раніше за кожен відпрацьований рік можна було отримати 1,35% розрахункового заробітку, то зараз — всього 1%.

Наприклад, за середньої зарплати (майже 10 тис. грн) і з 30 роками стажу цьогоріч можна буде отримати пенсію розміром 2,3 тис. грн. А якби діяли старі правила, то за таких же умов — 3,1 тис. грн.

Це призвело до того, що навіть із середньою зарплатою пенсія буде нижчою за прожитковий мінімум. «Для осіб із заробітком, що дорівнює середній заробітній платі в країні, чинна пенсійна формула забезпечить пенсію, яка буде вищою від відносної межі бідності та встановленого законом прожиткового мінімуму, але нижчою, ніж фактичний прожитковий мінімум», — йдеться в звіті МОП.

Третє — оновлені вимоги щодо стажу не виконає більшість українців

Вже з 2027-го, щоб отримати виплату в 60 років, знадобиться щонайменше 35 років стажу. Зараз із таким стажем всього половина пенсіонерів, і ситуація особливо не зміниться. За оцінками Мінсоцполітики, за сім років приблизно 45% українців змушені будуть працювати до 63 або 65 років.

Велика проблема — тіньова зайнятість. Майже чотири мільйони українців працюють без офіційного оформлення, внески до Пенсійного фонду не платять. А ще мільйони частину зарплати отримують у конверті. Все це призводить до того, що на наявних пенсіонерів грошей просто не вистачає.

Схожі новини