Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні з квітня запровадять електронні лікарняні

  • 03.03.2020, 14:34
  • 1 205

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про запровадження електронних лікарняних, які мають прибрати листки непрацездатності, тобто традиційні лікарняні. Нова система має запрацювати вже з квітня 2020 року.

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

«Ідея проста. Замість того, щоб виписувати лікарняні (офіційно, „листки непрацездатності“) на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису», — написав Дубілет у Facebook

Він заявив, що «навколо лікарняних відбувається багато шахрайства».

«Їх можна купити в інтернеті за 200 гривень (погугліть). Бізнес та держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік. Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі», — зазначив Дубілет.

Він додав, що громадянам можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний.

«Лікар ставить строк лікарняного за замовченням і він може закриватись без додаткового візиту (візит потрібен, якщо строк інший)», — пояснив міністр.

За його словами, проєкт «майже нічого» не коштуватиме державі, оскільки систему створюють на базі вже наявного програмного забезпечення Пенсійного фонду.

«Дуже люблю такі кейси, коли замість створення нової дорогої ІТ-системи ми швидко адаптуємо те, що вже є, і не ускладнюємо життя ані бізнесу, ані для держави. Маємо запуститись вже у квітні», — додав Дубілет.

Схожі новини