Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Мін'юсті планують запровадити в Україні приватні СІЗО

  • 17.12.2019, 09:58
  • 728

Приватних в'язниць в Україні не буде, проте будуть приватні СІЗО.

Про це очільник Мін'юсту Денис Малюська сказав в етері програми «Свобода слова», повідомляє УНН.

«Ми хочемо зробити приватні СІЗО, приватні тюрми — ні. Коротко чому ні, тому що це бізнес, великий бізнес. І з’являється великий бізнес, який зацікавлений у тому, щоб людей у тюрмах було більше. Вони не зацікавлені в тому, щоб людей перевиховувати, щоб людей відправляти на волю, щоб застосовувати інші, дешевші способи покарання… Тюрма — це дуже дорого. Вони хочуть, щоб якомога більше людей потрапляли в тюрми, і вони лобіюють. Це трапилося в США, це трапилося у Великобританії. І порівняйте кількість ув’язнених у штатах і Великобританії з, наприклад, країнами Північної Європи, де цього немає. Відповідно, ні, ми не підемо на приватизацію тюрем. Ми підемо на приватизацію СІЗО. І в нас дійсно з’являться приватні СІЗО — це слідчі ізолятори, де особи утримуються до вироку суду», — сказав Малюська.

На уточнення з зали, чи буде платити держава, чи сам підозрюваний, який там перебуває, власникам СІЗО за утримання, Малюська відповів: «Якщо це підвищені умови комфорту, мають платити ті особи, які хочуть перебувати в умовах підвищеного комфорту. Це нам забезпечить додаткові кошти для того, щоб забезпечити якісніші умови для тих, хто перебуває там безкоштовно».

«На жаль, бюджет обмежений. Осіб, які перебувають у СІЗО, багато — понад 16 тисяч. У нас є багато незахищених верств населення — пенсіонери, вчителі, лікарі- є куди витрачати кошти. Ми спробуємо якось вписатися в чинні бюджети, щоб, з одного боку, додатково заробити, а з іншого боку — забезпечити кращі умови для як наших працівників, які працюють в тюрмах, СІЗО, так і для тих, хто там перебуває вимушено», — зазначив міністр.

Нагадаємо, раніше Малюська заявив, що приватні СІЗО в Україні планують запровадити з наступного року.

Схожі новини