Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дивна знахідка в Антарктиді врятує людство від вимирання

  • 08.06.2019, 13:31
  • 2 202

Дослідники з Колумбійського університету беручи участь в проекті Ross Ice Shelf Project з вивчення шельфового льодовика Росса в Антарктиді зробили дивне відкриття. При вивченні даних аерофотозйомки за допомогою системи сканування IcePod (ROSETTA-Ice), під льодовиковим покривом континенту вченими був виявлений тектонічний рельєф, який надає вагомий вплив на танення найбільшого крижаного шельфу.

Як повідомляє «Сегодня», вчені опублікували статтю про своє відкриття в журналі Nature.

Знахідка являє собою скелю під кригою, яка сотні мільйонів років контролює потоки води навколо гігантського шельфового льодовика Росса. Цей шельф діє як найважливіший буфер, що запобігає вимиванню більшої кількості криги Антарктиди у відкритий океан.

Супутникам такий метод вивчення був не під силу, тому вивчати шельф довелося з літака C-130 Hercules з підвішеним до одного з його пілонів IcePod. Під час сканування криги система змогла заглянути крізь сотні метрів криги, щоб виявити скельні структури, що лежать в основі.

Дослідники повідомляють, що геологічна межа між Східною і Західною Антарктидою створила під континентом бар'єр, який захищає крижаний шельф Росса від більш теплих вод і подальшого танення.

«Геологічна межа робить морське дно східної частини Антарктики набагато глибше, ніж на заході, і це впливає на те, як океанічна вода циркулює під шельфовим льодовиком», — розповідає морський геолог Кірсті Тінто з Колумбійського університету.

Завдяки природному бар'єру сповільнюється дрейф всієї грунтової криги Антарктиди в океан приблизно 20%. Якби вся ця маса замерзлої води виявилася в більш теплих регіонах, то рівень моря зріс би на цілих 11,6 метра. Це критично важливо для безлічі прибережних районів і поселень по всьому світу — навряд чи вони вціліли б після такої масштабної повені. Таким чином виявлена скеля є свого роду «рятівником людства» від глобальної повені.

Схожі новини